udplantning af planter
24. marts 2022 Have & fritid Est. læsetid 8 min.
Del indlæg

10 ting du kan lave i haven, og ting du ikke skal gøre

Der er sommer i luften, og haven blomstrer. Men udover at nyde livet under den blå himmel, hvad skal du så egentlig lave i haven? Det giver vi svar på her – samt et tip til, hvad du IKKE skal gøre.

 1. Plant ud i krukker og potter

Når nattefrosten har sluppet sit tag, og vi har varmere nætter, kan du begynde at plante ud i dine krukker og potter, så de kan stå med flotte blomster og planter hele sommeren. Når du planter blomster i dine krukker, så husk, at der skal være et hul i bunden af krukken. Så kan vand løbe fra, og du kan undgå at blomsternes rødder rådner. Et andet trick er at fylde bunden med småsten, så den nemmere kan afgive vandet.

 1. Vand og gød havens planter

Om sommeren er vandkanden eller vandslangen uundværlig. Sørg for, at alt dit grønt i haven har nok vand, så det ikke udtørrer i varmen. Det kræver oftest jævnlig vanding og nogle gange endda daglig vanding. Brug også gerne gødning for at give dit grønt ekstra nærende boost.

Læs også vores guide til vanding af haven.

 1. Høst lækkerier i køkkenhaven

Det er tid til at høste frugten af det store arbejde og al den opmærksomhed, du har givet din køkkenhave. Tag kurven under armen og fyld den med frisk grønt og frugt fra din køkkenhave. Det kan blandt andet være kartofler, tomater, agurker, salat og gulerødder samt friske bær. Når du ikke at spise alt friskt, kan du f.eks. opbevare bær i fryseren og forvandle andet frugt og grønt til sylte eller marmelade.

Lav din egen havekurv til at høste lækkerierne i ved at følge denne nemme videoguide.

 1. Slå din græsplæne

Hvis du har en traditionel og sund græsplæne, kan du slå græsset en gang om ugen, hvis du ønsker en veltrimmet græsplæne. Du kan også lade græsset gro for at få en vild græsplæne med gode vilkår for dyr og insekter.

Find din nye plæneklipper med batteri, med el eller robotplæneklipper i vores store udvalg.

 1. Klip hæk, men ikke for tidligt

Mange overvejer at klippe hæk før Sankt Hans. Men hvis du venter til juli eller august, så er hækken færdig med at blomstre. Selvom din hæk måske bliver lidt lang, så vil fuglene, bierne og insekterne takke dig for det. Har du en løvfældende, hæk kan du godt klippe den ind i juli, men stedsgrønne hække kan sagtens vente helt til august eller september.

Se vores store udvalg af hækkeklippere her.

Trænger din hækkeklipper til at blive slebet, kan du nemt slibe den ved at følge denne simple guide.

 1. Knib skud og nip visne blomster

Knib skuddene af dine planter og nip alle dine visne blomster. Det giver de bedste gro betingelser. Dine buske og blomster vil danne nye kraftigere skud, så de bliver større og får bedre kvalitet.

 1. Så nye grøntsager og krydderurter

Hvis du vil nyde godt af en lang høstsæson med lækkert grønt, skal du løbende så nye frø – f.eks. hver anden uge. Så er du altid forsynet med velsmagende grøntsager og krydderurter, og du undgår at have for meget grønt i en periode og for lidt i en anden periode.

 1. Hyp kartoflerne

Hvis du elsker nye danske kartofler i form af en lækker kartoffelmad eller friske kartofler til aftensmad, så tag dig af dem om sommeren. Hyp jorden omkring dem. Det giver flere kartofler og forhindrer dem i at blive grønne og giftige.

 1. Lug ukrudt ud i haven

Skil dig af med ukrudt – havens pest. Hvis du luger ukrudt ud en gang om ugen, så holder du det bedst nede og slipper for at skulle i gang med en kæmpe opgave, hver gang det skal gøres. Det giver samtidig dine planter og blomster et godt sted at vokse.

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad man skal gøre og ikke gøre, når man bekæmper ukrudt.

 1. Luft ud i drivhuset

I løbet af sommeren kan der hurtigt blive varmt i et drivhus. Hvis du samtidig vander i drivhuse hver dag, skaber det høj luftfugtighed, som kan forsage skimmel og meldug. Så luft ud dagligt og giv frisk luft til dig selv og dine planter.

 1. Husk at binde klatrende planter og blomster op

Klatreplanter såsom klematis og klatreroser skal bindes op igennem sommeren, så de vokser i den retning, du vil have dem til at vokse – måske rundt om dit hegn eller langs husmuren. På denne tid af året er skuddene også bløde, så du nemmere kan bøje og forme dem rundt om de ting, de skal klatre på.

Ekstra tip

Vand dine planter om aftenen. Hvis du vander dine planter om dagen, er der risiko for, at vandet fordamper, inden det har nået helt ned til rødderne. Så vand om aftenen og anvend eventuelt et vandingsspyd, så du er sikker på, at vandet kommer helt ned til rødderne.

Dette skal du ikke gøre om sommeren

Det er dog ikke alt havearbejde, du bør lave om sommeren. Lad være med at omplante eller plante nye planter i sommerperioden. Nye og omplantede planter kræver meget vand, så rødderne ikke udtørrer, og der er risiko for, at du ikke kan give vand nok, hvis det er højsommer.

Del indlæg