28. november 2018 Gør-det-selv Værktøj & materialer Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Oliering af bordplade

Der er ingen tvivl om, at bordplader i træ er et ekstremt populært valg, og det forstår vi udmærket godt. Mange af os bruger nemlig meget af vores tid i hjemmet sammen omkring spisebordet, og den helt rette træbordplade kan give et flot finish til indretningen. Træbordplader kræver dog den helt rette pleje, for at du kan være garantereret, at bordet har en lang levetid. Hvis du ikke giver dit træbord den rette behandling, så risikerer du, at bordpladen med tiden får et kedeligt og slidt udseende. Dette kan du dog heldigvis nemt undgå, hvis du ved, hvordan du skal oliere en bordplade – så hvorfor bare gøre det? Vi vil gerne fortælle dig lidt om, hvordan du opnår det bedste resultatet og dermed sikrer dig en flot bordplade i fremtiden. Derfor har vi samlet nogle gode tips og tricks til oliering af bordplader, som vi håber, kan hjælpe dig på rette vej.

Hvorfor skal du oliebehandle træoverflader?

En oliebehandling af træbordplader er i sit udgangspunkt meget ligetil, det kræver blot lidt tid. Hvis du genolierer overfladen, så giver du bordpladen nyt liv. Samtidig er en stor fordel, at den derudover bliver mere resistent overfor dagligt slid såsom ridser, eller når der spildes. Du kan bruge olie på bordpladen, hvad enten det er en ubehandlet eller en tidligere behandlet træoverflade. Bordpladeolien er med til at give et naturligt look, da den fremhæver træets glød og struktur. Oliebehandlingen gør også, at du får en vand- og smudsafvisende overflade, som giver dig nogle gode forhold uanset hvilken træbordplade, der er tale om. På den måde er det nemt at tørre bordet af, hvis der eksempelvis er blevet spildt mad eller drikke.

Step by step-guide til oliebehandling

Der kan være flere årsager til, at du vælger at oliere træoverflader. Det kan være, at du ønsker at vedligeholde træets overflade, eller måske trænger træet til en grundig rengøring. Uanset hvad så har vi her samlet de forskellige trin til, hvordan du skal oliere din bordplade.

  1. Først skal du sørge for at slibe overfladen med sandpapir i korn 120-180 og herefter bruge en støvsuger til at suge al støvet op, så der ikke er noget tilbage.
  2. Herefter rengøres overfladen med trærens blandet i forholdet 1:20. Efter rengøring skal bordpladen tørre minimum 4 timer ved 20 grader.
  3. Når du åbner olien, så er det vigtigt, at den røres grundigt rundt.
  4. Herefter fordeles olien med en pensel i et jævnt og dækkende lag, og det er derfor vigtigt, at mængden er passende. Hvis det er muligt, så er det en god idé at give bagsiden af pladen mindst én gang olie.
  5. Du skal lade olien trænge ind i pladen i 30 minutter, og hvis der opstår tørre pletter, så skal der påføres mere olie.
  6. Når olien er trængt ind, og der ikke er nogle tørre pletter, skal bordpladen poleres med en rød/hvid-skrubber i den længderetning, som træet har.
  7. Nu skal du bruge en fnugfri bomuldsklud til at tørre al olie, der er i overskud, af. Det er vigtigt, at overfladen er helt fri for overskydende olie.
  8. Pladen skal nu have lov til at hvile minimum 1 time, hvorefter du skal gentage punkt 3-7.
  9. Som en hovedregel skal bordpladen behandles to til tre gange, inden den skal bruges. Når du er kommet til pladens sidste behandling, kan du med fordel slibe med vådslibepapir korn 280-320 i den våde olie, for at opnå det bedst mulige resultat. Dette gøres inden aftørring med en fnugfri klud.
  10. Når olien har fået lov at hvile og tørre ind i 24 timer, kan du sagtens bruge pladen. Det er dog vigtigt, at den ikke bliver påvirket af vand i den løbende uge, da den først skal være helt gennemhærdet.

Hvis du skulle være så uheldig at spilde på bordpladen, inden den har hærdet i en uge, så skal du sørge for at tørre væsken væk med det samme. Derudover skal du altid læse på emballagen, så du er sikker på, at du følger de rette anvisninger, da der kan være forskel på fremgangsmåden alt afhængig af, hvilken olie der er tale om.

Find et bredt udvalg af olie til bordplader online hos Fog

Hos Johannes Fog finder du et stort udvalg af olie til træoverflader i høj kvalitet. Du er også altid velkommen til at kontakte vores kompetente team på 45 87 10 01 eller på info@johannesfog.dk. Ønsker du at holde dig opdateret, så kan du altid tilmelde dig vores nyhedsbrev og finde alle nyheder, tips og tilbud i vores aviser og magasiner.

Del indlæg