28. november 2018 Gør-det-selv Værktøj & materialer Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Oliebehandling af bordplader

Der er ingen tvivl om, at træbordplader er ekstremt populært, og det forstår vi udmærket godt. Det der er med træbordplader, er dog, at de skal have den helt rette pleje, så du er garanteret en lang levetid. Hvis de ikke får den rette pleje, så risikerer du netop, at bordpladen får et kedeligt og slidt udseende med tiden. Det er dog nemt at undgå ved at pleje bordpladen ordentligt, så hvorfor ikke bare gøre det? Vi har samlet nogle tips og tricks til oliebehandling af bordplader, som vi håber kan hjælpe dig på rette vej.

Hvorfor skal du oliebehandle træoverflader?

Det er egentlig meget ligetil, men det kræver selvfølgelig lidt tid. Vi vil gerne fortælle dig lidt om, hvordan du opnår det bedste resultatet og dermed sikrer dig en flot bordplade i fremtiden. Hvis du bruger tid på at genoliere overfladen, så giver du bordpladen nyt liv, og derudover bliver den mere resistent overfor ridser og daglig slid. Du kan bruge olie på ubehandlede lige såvel som tidligere behandlede træoverflader. Olien er med til at give et naturligt look og fremhæver desuden træets glød og struktur. Det gør derudover også, at du får en vand- og smudsafvisende overflade, som giver dig nogle gode forhold uanset hvilken bordplade, der er tale om.

Step-by-step-guide til oliebehandling

Der kan være flere årsager til, at du vælger at oliere træoverflader. Det kan være du ønsker at vedligeholde træets overflade eller måske trænger træet til en grundig rengøring. Uanset hvad så har vi her samlet en måde at oliebehandle bordplader på.

  1. Først skal du sørge for at slibe overfladen med sandpapir i korn 120-180 og herefter bruge en støvsuger til at suge al støvet op, så der ikke er noget tilbage.
  2. Herefter rengøres overfladen med trærens blandet i forholdet 1:20. Efter rengøring skal bordpladen tørre minimum 4 timer ved 20 grader.
  3. Når du åbner olien, så er det vigtigt at den røres grundigt rundt.
  4. Herefter fordeles olien med en pensel i et jævnt og dækkende lag, og det er derfor vigtigt, at mængden er passende. Hvis det er muligt, så er det en god idé at give bagsiden af pladen mindst én gang olie.
  5. 30 min. Skal du lade pladen stå og lade olien trænge ind, og hvis der opstår tørre pletter, så skal der påføres mere olie.
  6. Når olien er trængt ind, og der ikke er nogle tørre pletter, så skal bordpladen poleres med en rød/hvid skrubber i den længderetning, som træet har.
  7. Nu skal du bruge en fnugfri bomuldsklud til at tørre al olie, der er i overskud, af. Det er vigtigt, at overfladen er helt fri for overskydende olie.
  8. Pladen skal nu have lov til at hvile minimum 1 time, hvorefter du skal gentage punkt 3-7.
  9. Som en hovedregel skal pladen behandles to til tre gange, inden den skal bruges. Når du er kommet til pladens sidste behandling, kan du med fordel slibe med vådslibepapir korn 280-320 i den våde olie, for at opnå det bedst mulige resultat. Dette gøres inden aftørring med en fnugfri klud.
  10. Når olien har fået lov at hvile og tørre ind i 24 timer, kan du sagtens bruge pladen. Det er dog vigtigt, at den ikke bliver påvirket af vand i den løbende uge, da den først skal være helt gennemhærdet.

Hvis du skulle være så uheldig at spilde på bordpladen inden den har hærdet i en uge, så skal du sørge for at tørre væsken væk med det samme. Derudover skal du altid læse på emballagen, så du er sikker på, du følger de rette anvisninger, da der kan være forskel alt afhængig af, hvilken olie der er tale om.

Find et bredt udvalg af olie til bordplader online hos Johannes Fog

Hos Johannes Fog finder du et stort udvalg af olie til træoverflader. Når du klikker dig igennem vores udvalg, så er du altid velkommen til at kontakte vores kompetente team på 45 87 10 01 eller på info@johannesfog.dk. Ønsker du at holde dig opdateret, så kan du altid følge med i vores nyhedsbrev og finde alle de gode tilbud i vores tilbudsavis.

Del indlæg