23. maj 2018 Have & fritid Est. læsetid 6 min.
Del indlæg

Hvordan tændes en gasgrill?

Der er både fordele og ulemper ved at have en gasgrill. Læs denne artikel og lær din gasgrill at kende, så du kan tænde den uden problemer næste gang, du vil have grillmad.

Forskellige typer af gasgrill

Der findes mange forskellige typer af gasgrill. Står du og skal anskaffe dig en, kan du med fordel se nærmere på vores udvalg hos Fog. Find din gasgrill her.

En gasgrill bliver opvarmet via gas frem for kul, som bruges i en almindelig kulgrill. Derfor bliver grillen hurtigere varm. Der går nemlig mellem 5 og 10 minutter, fra du tænder for gassen og trykker på tænd-knappen på grillen, til at grillen er klar, hvor det kan tage op til 30 minutter, før grillkul er klar til at blive brugt i en kulgrill. Det kan dog værre et større mysterium at få tændt op i denne type grill. Læs derfor denne guide til, hvordan du får tændt din gasgrill med succes.

Værd at vide om en gasgrill

Mange vil nok sige, at denne type grill er en anelse mere kompliceret end en almindelig kulgrill, fordi der er flere elementer, der får en den til at fungere optimalt. Disse elementer er bl.a.:

 • Kroppen af grillen
 • Grilllåg
 • Grillriste
 • Brændere
 • Gasslange
 • Ventiler
 • Regulatorer
 • Gasflaske
 • Grilltænder

Er du allerede bekendt med alle disse elementer, er der kun tilbage at få gang i din gasgrill. Står du måske og mangler en gasflaske, før du kan få gang i din grill, finder du altid et stort udvalg af dem her hos Fog.

Sådan tænder du din gasgrill

Det vigtigste en gasgrill har behov for for at kunne fungere, er gas, ilt og en gnist.

 1. Gassen kommer fra gasflasken, som er koblet på grillen.
 2. Ilten kommer naturligvis fra luften.
 3. Gnisten skal grillen derimod selv lave. Den opstår via den tænder, også kaldet en tændsats, som netop skaber en gnist af elektricitet, der antænder gassen.

Grillen bruger altså flydende gas, der tilsluttes grillen. Denne gas er under moderat tryk i gasflasken. Når trykket lukkes ud ved åbning af regulatoren, fordamper væsken hurtigt og omdannes til gas. Flasken tilsluttes grillen via en gasslange og en regulator, der opretholder en jævnt gastryk, når gassen bliver udledt fra flasken til slangen og videre til brænderne.

Måden, du tænder din gasgrill, er således:

 1. Start med at åbne låget, før du tænder for grillen. Ellers risikerer du en eksplosiv opflamning, når gassen tænder, hvis gassen hober sig op i grillen under låget.
 2. Åbn regulatoren på gasflasken, så gassen kan strømme via gasslangen til ventilregulatoren, som kan tænde for brænderne.
  1. Reguleringsknapperne viser, hvor meget gas der skal slippe ud fra ventilerne til brænderne.
  2. Der er ofte to brændere i en gasgrill, der har hver deres regulator, som tænder og slukker samt skruer op og ned for styrken.
 3. Tryk på tændingsknappen, så der opstår en gnist, der antænder gassen. Her vil du se, at der kommer flammer ud via brænderne.
  1. Brænderne består af en masse små huller, hvor gassen kommer ud og antændes til flammer.
  2. Brænderne står for den egentlige afbrænding. Her bliver gassen blandet med ilt og spreder det til hele grillen. De har elektroder, som er forbundet med grillens tænder.
 4. Luk til sidst låget, så grillen kan opnå den ønskede temperatur. Dette tager ofte mellem 5 og 10 minutter, før grillen er varm og klar til brug.

Vi håber, at denne guide har været brugbar for dig. Ellers er du meget velkommen til at kontakte Fog, hvis du har yderligere spørgsmål.

Del indlæg