hækkeklipper klinge
18. marts 2022 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

4 simple trin til slibning af din el-hækkeklipper

Der er ikke noget som en flot, nyklippet hæk, der står knivskarp. Men efterhånden som du bruger din hækkeklipper, vil du opdage, at den bliver sløv og langsom.  Men det er der råd for. Du kan nemlig selv slibe klingen, hvis du følger de 4 simple trin her.

 1. Afmonter klingen
  Hvis du kan, skal du tage klingen af hækkeklipperen. Vær opmærksom på, hvordan du skiller maskinen ad – i hvilken rækkefølge tager du skruer ud? Er skruerne forskellige? Hvordan er tandhjul og gear placeret? Det er en god idé at lægge delene og skruerne på en måde, så du bedre kan huske, hvor de hører til, når du skal samle den igen.
 1. Rengør klingen
  Før du gør klingen rent, skal du brede et stort stykke plastfolie ud som underlag. Start med at pensle klingen med en god portion petroleum. Når det har siddet i et par minutter, så tørrer du det af med en ren klud.
 1. Puds klingen
  Herefter skal du pudse klingen med noget fint smergellærred. Med smergellærred bliver klingen blank og ren – og du kan med fordel tørre efter med petroleum igen for at få de sidste slibekorn væk.
 1. Slib el-hækkeklipperen
  Før du sliber klingen, er det vigtigt, at du spænder den godt fast, for eksempel i en skruetvinge. Du skal slibe enten med en sletfil eller en maskine. Når du sliber med sletfilen, er det vigtigt, at du bruger begge hænder, og at du gør det forsigtigt og med fremadrettede bevægelser. Du skal sørge for, at sletfilen har samme vinkel som skæret på kniven, når du sliber. Har du en lille og hurtig maskinel sliber? Så husk, at slibestenen skal helt ind i hjørnerne. Og husk at passe på, for klingen bliver opvarmet, mens du arbejder.

Ekstra tip: Opbevaring af din hækkeklipper

Du kan nemt undgå rust og slitage, hvis du opbevarer hækkeklipperen i et klingehylster. Hvis du monterer klingehylsteret på væggen og hælder en blanding af ¼ petroleum og ¾ olie i, så undgår du rust, hvis du altid placerer hækkeklipperen i hylsteret efter brug.

Del indlæg