havevanding
21. marts 2022 Have & fritid Est. læsetid 7 min.
Del indlæg

De bedste råd til vanding af haven

I sommervarmen har dit grønt brug for rigeligt vand for at overleve. Men hvordan vander du mest effektivt, og hvilken vandingsmetode er bedst for dig? Find svarene i vores guide til god vanding af haven her.

Vand med omtanke og spar penge

Det er vigtigt at tænke over, hvordan du vander, så du ikke spilder for meget vand men samtidig sørger for, at dine planter får den rette mængde vand.

 1. Genanvend regnvand
  Det kan blive dyrt at bruge vand fra hanen, hver gang haven skal vandes. Derfor er det en rigtig god idé at sætte en beholder op, der kan opsamle regnvand. Regnvandet kan du genanvende til havevandingen og spare betydeligt på vandregningen.

Se udvalget af regntønder og tilbehør her

 1. Vand kun, når det er nødvendigt
  Lad være med at overvande din have af hensyn til planterne, men også for ikke at bruge unødvendige mængder vand. Sæt dig derfor ind i dine planter og vand kun de planter, der trænger. Hvis du vil tjekke om jorden, er fugtig eller ej, så mærk med en finger. Vand planterne, hvis jorden virker udtørret.
 1. Vand grundigt
  Selvom nogle områder i haven kan få for meget vand, skal du stadig vande rigeligt, når du vander. Så vand meget, men i få omgange.

Se udvalget af sprøjtpistoler til haveslangen her

 1. Planlæg dit vandingstidspunkt
  Vand fordamper, når solen varmer jorden op. Derfor er det bedst at vande om morgenen eller om aftenen, hvor solen ikke er på sit højeste. Så får du mest ud af din vanding, og vandet når planternes rødder uden at fordampe.
  Med en vandingscomputer kan du nemt planlægge tidspunkter for havevandingen. Det kan også være smart, når du er på ferie, så dine planter får den rette mængde vand og ikke tørrer ud.

Se udvalget af de smarte vandingscomputere her

Sådan vander du mest effektivt

Tag altid stilling til, hvad der skal vandes. Nogle steder i haven skal du holde lidt tilbage med haveslangen, mens andre steder kræver meget vand for planternes overlevelse. Derfor bør du vide, hvor du skal lægge dine kræfter, og hvordan du gør det mest effektivt.

 1. Koordinér dine vandingsmetoder
  Du kan både vande haven med en vandkande, haveslange eller sprinkler. Så start med at vurdere, hvilke behov din have har. Vandingsmetoderne egner sig nemlig til forskellige formål.

Haveslangen er uundværlig både til køkkenhaven, dine krukker og dine smukke blomsterbede.

Vandkanden er ikke altid ideel at anvende, men den er god, hvis du skal vande mindre arealer – eksempelvis dine blomsterkrukker. Den er også perfekt, hvis du skal vande bagerst i haven, hvor haveslangen ikke kan nå.

Sprinkleren er god til at vande store arealer. Der går dog en del vand til spilde, på grund af den måde sprinkleren fordeler vandet på.

Se udvalget af sprinklere til haven her

 1. Tag højde for, hvad der kræver vand
  Forskellige forhold kræver forskellige mængder vand. Drivhuset har især brug for vand. I disse forhold kan dine planter og grøntsager ikke klare sig længe, hvis du ikke vander dem. Det samme gælder, hvis du har en køkkenhave. Hvis du vil gro grøntsager, er vand en nødvendighed.

Store områder i haven kan dog klare sig uden vand, og både træer og buske klarer sig godt gennem sommeren. Det samme gælder græsplanen, som mange overvander. En sommerperiode med meget varme kan gøre græsset gult og trist. Men selvom det får den gule farve, betyder det ikke, at dit græs er ved at dø ud. Det skal nok komme sig.

Undersøg, hvor meget opmærksomhed dine planter skal have, og hvor meget vand de kræver. Din havevanding kan stort set blive overflødig, hvis du indretter haven optimalt og vælger de rette planter.

Del indlæg