Tips-til-isolering-af-loft
5. oktober 2022 Gør-det-selv Spar på energien Est. læsetid 10 min.
Del indlæg

Spar på varmeregningen ved efterisolering af dit loft

Loft og tag er et af de steder i huset, hvor det bedst kan betale sig at efterisolere. Varmen stiger altid op i rummet, og derfor vil varmen suse ud af taget, hvis der er dårligt isoleret på loftet. En efterisolering af loftet giver dig den største rentabilitet med en direkte besparelse på varmeregningen, hvis ellers du har en tæt klimaskærm, dvs. tætte facader, vægge, døre osv.

Hvis dit loft er i god stand, kan du selv efterisolere det.

Vi hjælper dig i gang med disse 7 tips til efterisolering af dit loft.

1. Få styr på sikkerheden

Mineraluld er lavet af blandt andet glas, og det er en af grundene til, at du skal starte dit isoleringsprojekt med at få styr på sikkerheden. Udover at selve isoleringsmaterialet kan virke irriterende ved kontakt og indånding, så kan du hvirvle en masse støv op, når du arbejder på dit loft.

Når du arbejder med isoleringsmateriale, er det en god idé at bruge:

Åndedrætsværn

Engangsdragt

Arbejdshandsker

Sikkerhedsbriller

Skarp isoleringskniv

2. Mål tykkelsen af isoleringen på dit loft

Det er let at måle tykkelsen på den eksisterende isolering. Stik blot en tommestok ned langs isoleringen. Er der under 300 mm isolering, bør du lægge mere isolering. For at du kan lægge 300 mm isolering, kræver det naturligvis, at der er plads til selve isoleringen. Det er også vigtigt, at der er plads til minimum 5-10 cm luft over isoleringen, så luften kan bevæge sig rundt og ventilere fugt væk.

3. Tjek, at dampspærren er hel

Under din isolering ligger dampspærren. Det er en membran, som skal bremse fugt nede fra din bolig i at trænge ud i tagkonstruktionen. Tjek, om dampspærren er hel ved at løfte den eksisterende isolering. Hvis der er et hul eller en revne, skal du reparere med dampspærretape.

Hvis dit hus er af ældre dato, er det ikke sikkert, at det er født med en dampspærre. I så fald er det en god idé at få en rådgiver ud og tjekke, at tagrummet et tilstrækkeligt ventileret, og vurdere, hvordan du efterisolerer bedst.

4. Tjek, om den eksisterende isolering ligger pænt

Det nederste lag isolering på dit loft er det vigtigste, for det er dette lag, der giver den største isolerende effekt. Derfor er det vigtigt, at du tjekker, at det nederste lag ligger helt tæt, også op ad spær og bjælker, inden du efterisolerer ovenpå.

Det er vigtigt, at isoleringen ligger lige og jævnt, så der ikke opstår små lommer mellem isoleringslagene, når du lægger det næste lag på. En lomme mellem lagene eller et hul i isoleringen kan skabe en kuldebro, som i værste fald kan give skimmelvækst.

5. Vælg isolering

Når du selv efterisolerer, kan du vælge at bruge isoleringsbatts og/eller isoleringsruller.

Fordelene ved batts er, at de er nemme at håndtere og nemme at skære til. Ulempen ved batts er, at hver enkel kun dækker et lille område, og at der naturligvis vil være en del sprækker mellem dem.

Fordelen ved isoleringsruller er, at de giver færre sprækker end batts, og at de dækker et større område. Ulempen ved ruller er, at de er mere besværlige at håndtere, da hver enkel er en del større end en batt.

Det er en god idé, at du først lægger isoleringsbatts oven på det eksisterende lag isolering, da de er nemmere at placere mellem spær og hanebånd. Herefter kan du afslutte med ruller, så det øverste lag bliver så tæt som muligt.

6. Mål loftrummet op og find mængden af isolering

Mål bredde og længde af loftet og find arealet af dit loftrum. Du kan bruge en helt almindelig tommestok, lasermåler eller målebånd til at måle. Husk at tage højde for, at der skal være 5-10 cm ventilering mellem isolering og tag, som skal trækkes fra det samlede areal.

Hvis du ikke vil rode rundt på loftet, mens du måler, så kan du måle bredden og længden på dit udvendige hus og udregne arealet. Så har du et mål, der er meget tæt på loftsarealet.

På pakkerne med isolering står der, hvor mange m2 de dækker. Har du 100 m2 loft, og pakken med isolering dækker 11,25 m2, så skal du bruge 9-10 pakker til ét lag.

7. Skær isoleringen til og læg den korrekt

Hvis dit første lag isolering skal ned imellem spær og hanebånd, skal du skære dine isoleringsbatts stramt til, så de ikke bølger, når de er lagt. Brug en isoleringskniv. Den har et bølget skær og skærer derfor nemt i isoleringen.

Læg isoleringen forsigtigt ned uden at presse, så du ikke skaber lommer, som efterfølgende kan skabe kuldebroer. Hvis dine batts ikke skal ned mellem spær eller hanebånd, så starter du bare fra en ende og lægger dem pænt oven på den eksisterende isolering. Husk, at isoleringen skal ligge helt tæt til spær og bjælker, men der skal være minimum 5–10 cm luft ud til tagfoden, da luften skal kunne cirkulere rundt om isoleringen for at ventilere fugt væk.

Husk også at forskyde samlingerne for hvert lag med minimum 15 cm, så samlingerne ikke ligger oven på hinanden. På den måde isolerer du bedre. Hvis den underste isolering starter med et helt batt, så starter du næste lag med et halvt batt.

Husk, at du skal skille dig af med overskudsmateriale fra dit isoleringsarbejde på genbrugsstationen.

Hos Fog finder du et stort udvalg af isoleringsbatts og -ruller fra anerkendte mærker som Rockwool og Isover.

Der er flere grunde til at efterisolere dit hjem for at spare penge. Læs om fordelene her.

Få råd og vejledning i din lokale Fog. Find din lokale Fog her

Del indlæg