Loft-med-Gyproc-gipsplader
8. september 2023 Gør-det-selv Est. læsetid 15 min.
Del indlæg

Byg smart og let med Gyproc ErgoLite®

Når du drømmer om at ændre på ruminddelingen i din lejlighed eller dit parcelhus eller skal renovere din væg, så er en isoleret indervæg bygget med træ- eller stållægter og gipsplader den ideelle løsning.

Gipsplader har en række fordele, da de ikke kun er brandbeskyttende, men også lydisolerende og yderst holdbare. Med det rette valg af kroge og plugs kan du nemt hænge forskellige genstande på væggen.

Gyproc ErgoLite er de ideelle gipsplader til et sådan projekt. De er markant lettere end traditionelle standardgipsplader takket være en banebrydende teknologi, der introducerer luftporer i gipskernen. Denne innovative tilgang gør Gyproc ErgoLite 25 % lettere uden at gå på kompromis med pladens styrke. Mens traditionelle gipsplader typisk vejer omkring 20 kg, kan du spare hele 5 kg pr. løft ved at vælge den nye standard Gyproc ErgoLite gipsplade.

Her er nogle af fordelene ved at vælge ErgoLite

25 % lettere: En Gyproc ErgoLite gipsplade på 900 x 2400 mm vejer kun 14,5 kg, mens en traditionel gipsplade vejer 19,5 kg. Denne vægtbesparelse mærkes tydeligt hver gang, pladen skal håndteres, og det reducerer belastningen for dig, som skal montere gipspladen.

Undgå synlige samlinger: Arbejdet med ErgoLite gipsplader i forskellige længder betyder færre tilpasninger ved samlingerne. Dette fører til et pænere og mere professionelt resultat. ErgoLite gipsplader har en lavere massefylde, hvilket gør det muligt at anvende længere plader på op til 3 meters længde, samtidig med at man overholder arbejdsmiljøloven.

Styrke og stabilitet: Med ErgoLite behøver du ikke at gå på kompromis med styrke, brandbeskyttelse og stabilitet.

25 % mindre råvareforbrug: Produktionen af ErgoLite bruger en teknologi, der reducerer råvareforbruget med hele 25 %, hvilket fører til mindre CO2-udledning under produktionen og transporten. Derudover består op til 40 % af gipsforbruget af genbrugte gipsplader.

Lydisoler dine skillevægge med glasuld

Glasuld er ikke kun effektiv til at isolere mod varme og kulde, men også mod lyd. Glasuld findes i forskellige isoleringsklasser. De højere klasser (f.eks. klasse 37) er billigere, men kræver samtidig mere plads. Klasse 34 er normalt det bedste valg, set i forhold til pris og isoleringsevne. Hvis der er begrænset plads eller specifikke energikrav, kan man vælge at gå ned i isoleringsklasse (30 eller 32). Hvis du derimod prioriterer en lavere pris, kan du overveje at gå op i isoleringsklasse (f.eks. klasse 37).

Lydisolering af loft

Gipsplader har lydisolerende egenskaber, der sammen med isolering bidrager til at reducere støjniveauerne mellem etager. Gipsplader er ikke-brandbare, og skulle det utænkelige ske, bidrager gipspladerne ikke yderligere til branden. Gyproc tilbyder forskellige typer af gipsplader. Hvis du ønsker et enkelt og flot resultat uden synlige samlinger, er Gyproc Planum med forsænkede lang- og kortkanter et godt valg. Gyproc ErgoLite er også en mulighed, men kræver lidt ekstra tid til spartling af kortkanterne og samlingerne.

Sådan opfører du en gipsvæg med stållægter

Når du tager fat på en boligrenovering, er det en naturlig beslutning at anvende stållægter og gipsplader som dit valg af byggematerialer. Her er en trin-for-trin vejledning:

  1. Markér skillevæggens placering

Begynd med at tydeligt markere skillevæggens placering på væggen, loftet og gulvet ved hjælp af en blyant eller en kridtsnor. Brug et vaterpas for at sikre, at stregerne er helt lige.

  1. Fastgør stålskinner til gulvet

Fastgør stålskinner langs de markerede streger på gulvet ved hjælp af skruer og eventuelle plugs, der passer til underlaget. Skruerne skal fastgøres med en afstand på cirka 400 mm. Hvis nødvendigt, tilpas stålprofilerne med en pladesaks ved først at klippe gennem flangerne (de to kanter) og derefter bøje profilen og klippe resten af.

  1. Monter den første stållægte

Fastgør den første stållægte tættest på væggen og sikr den med skruer med en maksimal afstand på 600 mm. Afstanden mellem stållægterne skal være halvdelen af pladebredden. Hvis du bruger 900 mm brede gipsplader, skal afstanden mellem lægterne være 450 mm. Mål afstanden fra væggen til midten af den næste lægte for at montere de efterfølgende lægter. Indstil lægterne i skinnerne.

  1. Tilpas gipspladerne

Skær gipspladerne til, så de er højst 10 mm kortere end væggens højde. Monter pladerne på den ene side af stålskelettet først og skub dem op mod loftet, så de ikke hviler direkte på gulvet. Dette vil reducere risikoen for fugtskader, hvis gulvet skulle blive vådt. Juster pladen på plads og sørg for plads til eventuel akustisk fugning.

  1. Monter isoleringen

Når den ene side er færdigmonteret, kan du nu montere isoleringen fra den åbne side. ISOVER formstykker og ruller er ideelle til skillevægge.

  1. Monter gipspladerne

Monter gipspladerne på stålskelettet med samlingen placeret midt over stållægten. Brug passende gipsskruer med en skrueafstand på ca. 200 mm ved pladekanterne og 300 mm ved øvrige understøtninger. For at undgå at samlingerne ligger i linje med døråbninger eller vindueslysninger, skal du placere pladerne sådan, at samlingerne er over åbningerne. Hvis nødvendigt, brug en lægte mellem døråbningen og loftet for at understøtte samlingen.

Hvis du anvender to lag gipsplader

Monter pladerne i det andet pladelag med en forskydning på en halv pladebredde. Brug passende skruer til det første lag og Gyproc QS 38 Quick skruer til det andet lag. Skrueafstanden skal følge samme retningslinjer som for et enkelt pladelag. Fug mellem gulv, væg og loft med plastisk fugemasse efter behov.

Sådan tilskæres og opsættes gipsplader

Gyproc Ergolite gipsplade skæres til

Det er nemt at tilskære gipspladerne med en hobbykniv.

Gyproc Ergolite gipsplade knækkes af

Ved at ridse pladen først bliver det nemt at bukke pladen og dermed få den i den ønskede bredde.

Gyproc Ergolite gipsplade skrues fast

Det er let at montere gipspladen med det rette værktøj.

Pladerne kan både monteres som vægge og lofter.

Del indlæg