Inspiration-til-en-eksklusiv-træterrasse
3. maj 2023 Gør-det-selv Have & fritid Trælast Est. læsetid 10 min.
Del indlæg

Inspiration til en eksklusiv træterrasse

Sildebensterrassen, blomsterhuller i terrassen eller en enkel ramme rundt om terrassen er bare nogle af måderne til at skabe en terrasse, der er lidt ekstra.

Her får du 9 inspirationstips til at skabe en stemningsfuld og eksklusiv træterrasse.

1. Terrasse med ramme

En bort er en ramme hele vejen rundt om din træterrasse. Borten vinder mere og mere frem på danske terrasser, og det er en eksklusiv og også lidt mere tidskrævende finesse. Rammen afslutter terrassen, både op imod terrassebræddernes kortsider og dens langsider. Særligt de mere eksklusive og mørkere træsorter som ipé og teak egner sig godt til denne løsning, da deres farvespil skaber en flot kontrast mellem borten og den resterende terrasse.

2. Sildebensterrassen

Sildebensparketgulvet bliver ofte forbundet med herskabelige boliger, og det er der god grund til. Dette gulvmønster kræver mere tid og finesse end det traditionelle parket- eller trægulv, og resultatet er imponerende. Men der er ingen grund til at holde sildebensmønsteret inden for hjemmets fire vægge – du kan nemlig sagtens bruge teknikken på din træterrasse også. Særligt de mere eksklusive træsorter som teak og ipé egner sig godt til denne type terrasse, da de ikke udvider sig i samme grad som eksempelvis lærk og fyr, og dermed får du et mere ensartet resultat. Hvis du vælger en sildebensterrasse, er du desuden sikret en god samtalestarter til din næste sommerfest!

3. Skjul skruerne med propper

Din træterrasse skal samles med skruer, og vælger du de rigtige skruer, kan du sagtens lade dem være synlige. Men ønsker du en lidt mere eksklusiv løsning og et mere ensartet og rent udseende, skal du skjule skruerne. Der er flere måder at skjule skruerne på, men den mest langtidsholdbare er at skjule skruerne med propper i træ. Det er et større arbejde at proppe en terrasse, for der er mange skruer, og hver enkelt skrue skal forsænkes i terrassebrættet, hvorefter der skal udbores en træprop, som skal sættes ned i hullet og limes fast. Til gengæld er resultatet solidt, flot og modstandsdygtigt over for voldsomt vejr. Ønsker du et mere spændende og unikt udseende på din terrasse, kan du lave propperne i en anden træsort end resten af terrassen.

4. Brede terrassetrin til krukker og afslapning

Hvis din terrasse er hævet, fx fordi du har en høj kælder eller en grund, der skråner, så kan du udnytte hældningen til at lave brede trappetrin fra terrassen og ned til grundplanen. Laver du trin, der er ekstra brede, fx på 50-60 cm i bredden frem for de traditionelle 30 cm, så kan du lægge hynder og puder på trinene og bruge den ekstra plads som hyggelige siddepladser i amfiteaterstil. Du kan også bruge trappetrinene til krukker, lanterner og lignende, der skaber stemning.

5. Blomsterhuller i eller blomsterkummer på terrassen

Træterrasse-med-blomsterkumme

Du kan skabe en anderledes og meget stemningsfuld terrasse ved at designe og indbygge blomsterhuller i selve terrassedækket og sildebensterrassen, blomsterhuller i terrassen eller en enkel ramme rundt om terrassen er bare nogle af måderne til at skabe en terrasse, der er lidt ekstra. Her får du 9 tips til at skabe en stemningsfuld og eksklusiv terrasse. Giv din træterrasse et eksklusivt udtryk plante dem til med sommerblomster, stauder, smukt græs eller det, der passer til din stil. Ønsker du, at dine terrasseplanter kommer lidt op i højden, kan du integrere blomsterkummer på din terrasse. Blomsterkummerne kan samtidig fungere som læ eller inddeling af terrassen i mindre, hyggelige zoner, særligt hvis du planter høje vækster i dem som fx højt græs. Du kan bygge blomsterkummerne i samme træsort som resten af terrassen, så de smelter sammen med terrassen, eller du kan vælge en helt anden træsort for at fremhæve blomsterkummerne og skabe et spil mellem terrasse og blomsterkummer.

6. Byg terrassen rundt om et træ

Er du så heldig, at du har et stort træ stående der, hvor du ønsker en terrasse, så kan du bevare træet og bygge terrassen rundt om det. En terrasse med et træ i midten giver en utrolig hyggelig stemning, og træet kan samtidig fungere som naturlig skygge, når solen er skarp. Med et træ på terrassen har du det perfekte sted til sommerfrokoster. Husk at lave luft rundt om træet, når du bygger terrassen, så der er plads til, at stammen kan vokse. Hvis du vil skabe prikken over i’et på denne i forvejen eksklusive terrassekonstruktion, så kan du bygge en lille bænk rundt om træet. Vælg gerne samme træsort, som du har valgt til terrassen, for et harmonisk udtryk. Hvis du ikke er så heldig at have et træ stående præcis der, hvor du ønsker en terrasse, kan du skabe lidt af stemningen ved at stille mindre træer i store krukker på din terrasse.

7. Hyndebokse, der vokser ud af terrassen

Byg eksklusive hyndebokse i samme træsort som terrassen, så hyndeboksene ser ud, som om de flyder sammen med terrassen. Du kan også give hyndeboksene flere funktioner og bygge dem, så de kan bruges som bænke eller solsenge, når du lægger hynder ovenpå dem.

8. Indbygget lys i terrassen

Lys kan skabe en eventyrlig stemning på terrassen ved aftentid, og indbygget lys giver et helt særligt eksklusivt udtryk. Indbyg fx lys langs terrassens kant. Det ser særlig flot ud, hvis du også har bygget din terrasse med en bort omkring den.

9. En indbygget lounge

Træterrasse-med-lounge

Lav en afgrænset lounge på din terrasse med flydermøbler, bløde madrasser og masser af puder. Byg gerne loungen i samme træsort som selve terrassen. Du kan bygge loungen i hesteskoform, så flere mennesker kan slappe af og snakke sammen i møblerne. Byg eventuelt også et espalier over loungen og lad en klatreplante vokse på den for skygge, eller opsæt let, lyst stof, som kan skærme for solen og skabe en sydlandsk sommerstemning. Du kan også sætte lyskæder eller hænge lanterner på dit espalier.

Del indlæg