Gode grilltips
3. maj 2023 Have & fritid Est. læsetid 6 min.
Del indlæg

10 gode grilltips

Få det mest optimale ud af din grillmiddag med de her 10 gode grilltips.

1. Forvarm din grill!

Forvarm altid din grill i 10-15 minutter og sørg for, at den rammer den korrekte temperatur, inden du begynder at grille. Det svitser maden ved kontakt og holder det mørt og saftigt indeni. En forvarmet ovn sikrer også, at alle bakterier er dræbt. Afhængig af hvad du skal grille, bør din grill være:
• 200-230 grader for høj varme
• 175-200 grader for mellem-høj varme
• 150-175 grader for mellem varme
• 120-150 grader for lav varme

2. Brug en grillstarter (hvis du har kulgrill)

Det er super nemt at starte din kulgrill uden lightervæske med en grillstarter. Placer noget papir i bunden af grillstarteren, fyld grillstarteren med kul og tænd ild i papiret. Efter ca. 20 minutter er kullene varme og klar til at blive spredt ud i grillen.

3. Lad kødet nå rumtemperatur, inden det skal grilles

Tag kødet ud af køleskabet og lad det nå rumtemperatur i 30 minutter på køkkenbordet. Det giver et mere ensartet resultatet til sidst.

4. Hold din grill ren

Udover at opnå vigtig renlighed, så vil en ren grill lade smagen af det, du laver, skinne igennem, i stedet for at blive blandet med smag, der er tilbage fra det, du lavede sidst. Det vil også forhindre mad i at klæbe fast til risten. Rengør din grill med en grillbørste, når den er varm. Så er fedtet og madresterne nemmere at fjerne.

5. Put lidt olie på grillristen

Påfør lidt olie på din grill med et stykke køkkenrulle og brug en grilltang til at påføre det over alle rillerne. Det forhindrer mad – særligt fedtfattigt kød og fisk – i at sidde fast.

6. Hold låget lukket

Der er flere gode grunde til at holde grillens låg lukket.
1) Det sikrer, at din grill holder sig varm nok.
2) Stegetiden forbliver den samme, og kødet tørrer ikke ud.
3) Det holder røg indkapslet, som giver mere smag.
4) Et lukket låg reducerer flammer på grund af oxygen, der kommer ind i grillen ved åbent låg.

7. Brug et stegetermometer og få perfekt kød

Undgå gætteværk, undertilberedt og sundhedsfarligt kød eller overtilberedt og sejt kød. Når du bruger et stegetermometer, har du fuld kontrol over dit kød og kan aflæse, når den perfekte temperatur (og det perfekte resultat) er nået. Husk dog på, at dit kød vil fortsætte med at stige et par grader, når det hviler efter tiden på grillen.

8. Direkte eller indirekte varme?

Brug direkte varme, når du griller kødstykker, der skal tilberedes under 20 minutter. Større stykker kød, der skal tilberedes længere end 20 minutter, kan du med fordel starte med at brune af på direkte varme, og derefter grille det færdigt på indirekte varme. Et ekstra tip: Sørg for at holde låget lukket ved indirekte varme, da temperaturen vil falde, så snart låget åbnes.

9. Lad det hvile…

Lad altid dit kød hvile i 5-15 minutter afhængig af dit stykke kød, før du skærer i det. Det får safterne i kødet til at fordele sig, og det gør dit kød mere mørt og saftigt.

10. Husk fødevarereglerne og undgå madforgiftning

Succesfuld grillning er sikker grillning, så husk fødevaresikkerhed ved grillen. Brug forskellige tallerkener til at få råt kød til grillen og færdigtilberedt kød til bordet. Brug forskellige skærebrætter og grillredskaber til kød og grøntsager. Genbrug aldrig væske fra marinader, medmindre de er kogt ned for at fjerne alle bakterier. Steg kødet til den korrekte temperatur og hold området/overfladerne rundt om grillen rent.

Guide til at vælge den bedste grillmetode

Det er vigtigt at vælge den rigtige grillmetode, så maden får den bedst mulige tillberedning. I blogindlægget Grillmetoder guider vi dig igennem 4 forskellige grillmetoder, så du kan få stegt stegen og grøntsagerne til perfektion.

På udkig efter ny grill?

Trænger din grill til at blive udskiftet, eller overvejer du at skifte fra gasgrill til kulgrill eller omvendt? Så se det store udvalg af kulgrill og gasgrill hos Fog.

Del indlæg