Reparere-utæt-tagrende
18. januar 2023 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 7 min.
Del indlæg

Reparer en utæt tagrende

Er din tagrende utæt, er det vigtigt at få den repareret, før det næste store regnvejr kommer. Utætheder kan nemlig give store fugtskader på dit hus.

Utætheder i tagrenderne opstår ofte i samlingerne, men der kan også komme huller på grund af tæring, hvis det er metaltagrender. Frostvejret kan også forårsage revner i plast-tagrender. Det er derfor vigtigt at tjekke standen på tagrenderne et par gange om året for at sikre, at de er klar til de store mængder nedbør.

Er din tagrende fyldt med blade, kan du, når det regner, risikere, at vandet løber tilbage under tagfladen. Det kan fugte husets konstruktion og skade udhængsbrædder. Derfor er det vigtigt at sørge for, at tagrenderne er helt rene.

Hvornår skal du tjekke efter utætheder?

Rense-tagrende-regnvejr

Det anbefales at kigge efter utætheder og revner, når det regner meget. Der har du de bedste muligheder for at se, hvor vandet løber ned, hvor det ikke skal. Alternativt kan du lægge haveslangen i tagrenden og lade vandet løbe. Når du har fundet stederne, skal du notere det, så du nemmere kan finde dem igen, når tagrenden er helt tør, og du skal reparere den.

Sådan reparerer du din tagrende

  1. Når du stiller din stige op ad tagrenderne, er det vigtigt, at du ikke får bøjet tagrenderne, så du risikerer, at de revner. Støt stigen mod rendejernene eller læg et bræt i renden der, hvor stigen støtter, så den bliver mere stiv.
  2. Sørg for, at tagrenderne er helt rene, når du går dem igennem for utætheder og skader. Start derfor med at fjerne alle blade, nåle og andet skidt med hænderne eller en lille graveske. Er der fastgroet skidt, kan det fjernes med en stiv børste og vand. Når alt skidt er fjernet, spules tagrenderne og nedløb grundigt med haveslangen eller vand fra en vandkande og tørres efterfølgende.
  3. Hvis en samling har løsnet sig, kan du fuge den med silikone med en fugepistol og bagefter glatte fugen med en våd finger. Du kan også bruge en vandfast lim til at lime de to stykker sammen.
  4. Hvis der er et hul midt på tagrenden, kan du lappe det med et nyt stykke tagrende. Skær et stykke tagrende til i en passende størrelse og lim det på hullet med en vandfast lim.

Trænger din tagrende til at blive udskiftet?

Er din tagrende meget gammel og har for mange skader, utætheder og måske gamle lappeløsninger, kan det være nødvendigt at skifte til en ny tagrende.

Hos Fog har vi et stort udvalg af tagrender og tilbehør. Har du brug for råd og vejledning i forbindelse med projektet, står personalet i din lokale Fog klar til at hjælpe. Find din lokale Fog her.

Del indlæg