Beskæring-af-træer
5. september 2022 Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Gør din have klar til efteråret

Udover at nyde frugten fra dine frugttræer og afgrøderne fra din køkkenhave, så er der mange ting, du kan gøre i haven lige nu, så du får en endnu skønnere have til næste år.

Her er 3 vigtige ting, du kan gøre i haven i september.

Sidste chance til at beskære buske og træer

Fiskars-havesav-beskæring

Husk, beskæring er primært noget, du skal gøre, hvis du synes, at det forskønner dine træer og buske eller din have generelt. Træer og buske har som udgangspunkt ikke brug for beskæring, medmindre de har sygdom.

September er sidste måned, hvor du kan beskære buske og træer, herunder også rosenbuske, så ’sårene’ når at hele inden vinter. Nogle buske og træer skyder meget efter en beskæring, og hvis du beskærer for sent på året, vil de nye skud få frostskader.
Dine frugttræer skal du ikke beskære nu, mange af dem vil sandsynligvis stadig bære frugt, så vent med dem til foråret.

Hos Fog finder du et stort udvalg af haveredskaber til beskæring. Se udvalget her

Lug ukrudt nu og få mindre til foråret

Luge-ukrudt

Det er en rigtig god ide at fjerne ukrudt nu, for så bliver der mindre ukrudt til foråret, og det bliver nemmere at håndtere. Den mest effektive metode til at luge ukrudt er at bruge en havegreb. Grav ukrudtsplanten op med rødder og fjern hele planten med hænderne, så du ikke bare hakker den over og lader rødderne blive til nye planter.

Se det store udvalg af produkter til ukrudtsbekæmpelse hos Fog

Læg bunddække af dækbark og få mindre ukrudt

Dækbark

Du kan lægge dækbark i din have året rundt, og gør du det i september, kan du forhindre mange af de ukrudtsfrø, der begynder at flyve rundt nu, i at lande på bare jordstykker i din have.

Dækbark holder desuden jordtemperaturen lidt højere end ellers, så ved at bruge det i dine bede polstrer du den bare jord i din have mod kulde, så planterne omkring er bedre beskyttet mod frostskader. Til sommer forhindrer dækbark fordampning fra jorden, ligesom det holder på fugt, så jorden ikke så let udtørrer.

Dækbark består af barkstykker fra gran- og fyrretræer. Det kan lægges på områder i din have, hvor jorden er bar, som fx i dit blomsterbed eller under din hæk og dine buske, hvor det ellers kan være svært at holde ukrudt nede. Det er særligt effektivt mod flyvende ukrudtsfrø, der ikke kan sætte sig fast i jorden, når dækbarken ligger øverst. Men også genstridige planter som skvalderkål med deres store rodnet får sværere betingelser, da dækbark både holder sollyset væk fra jorden og forhindrer planten i at optage CO2.

Dækbarken vil med tiden formulde og tilføre næring til jorden. Når dækbarken er helt eller delvis formuldet og skal suppleres med et nyt lag, så er det en god ide at kultivere resterne af det gamle lag først.

Se udvalget af dækbark hos Fog

Del indlæg