Smuk pergola med klatreplanter
29. juni 2022 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 7 min.
Del indlæg

Skab en smuk pergola med klatrende planter

Gør din pergola eventyrlig med klatrende planter, der vokser fra pergolaens ben og måske endda overdækker den helt. Se her, hvilke planter du kan bruge til at skabe en smuk pergola, og hvordan du gør.

Din pergola er ikke alene et svalende overdække til din sommerfrokost eller grillaften – bevæbnet med klatreplanter, kan du skabe et eventyrligt rum af blomster og grønt og have en smuk pergola. Klatreplanter er typisk taknemmelige vækster, der ikke kræver særligt grønne fingere, så du kan roligt kaste dig ud i projektet, selv om du ikke er verdensmester i have.

Hvilke planter kan jeg plante op ad min pergola?

Roser: Hvis du går efter overdådighed og romantik, så er roser noget af det smukkeste, du kan plante op ad din pergola. Du kan få mange forskellige sorter og farver, som fx New Dawn med sarte lyserøde blomster, Schneewaltzer med store hvide blomster, der dufter skønt, eller Paul’s Scarlet Climber med mørkerøde roser, som kan blive over 3 meter høj - så det er bare at gå på opdagelse. Roser elsker desuden sol, så hvis din pergola er placeret et solrigt sted, vil roserne elske at vokse op ad den. Nogle roser er desuden stedsegrønne, hvilket vil sige, at de beholder bladene hele vinteren, men det er ikke alle.

Vedbend

Er det vigtigt for dig, at din klatreplante på pergolaen er stedsegrøn, kan du fx vælge vedbend. Vedbend er en hårdfør plante, som fås i forskellige varianter, og hvert år sætter den nye stængler, som du kan føre rundt om din pergolas ben, så du får et flot, grønt udendørs rum året rundt. Vedbend tåler fint sol, men er også god i skygge. Så hvis din pergola står et sted, hvor solen ikke altid skinner, så er vedbend perfekt som klatreplante. Vælger du vedbend, har du også en plante for livet. Vedbend kan blive gammel – mellem 50 og 100 år, og den sætter løbende nye arme med rødder, som du kan klippe af og plante som nye planter. Hvis du drømmer om at skabe en pergola, der er fuldstændig overdækket af klatreplanter, så er vedbend også et godt valg. Planten vokser hurtigt, og den er nem at forme i den retning, du ønsker.

Vin

Du kan slå to fluer med et smæk og plante vinplanter op ad din pergola. På den måde får du sydlandsk stemning til din pergola om sommeren, og når sensommeren kommer, kan du plukke lækre vindruer fra din pergola. Vinplanter kan fås både som løvfældende og som stedsegrønne planter og kan desuden opnå fantastiske størrelser. Nogle kan blive helt op til 10 meter høje, så du kommer ikke til at mangle grønt i toppen af din pergola med en vinplante.

Af andre gode klatreplanter til din pergola findes fx:
• Guldregn, som egentlig er en busk eller et lille træ med flotte, gule blomster, der hænger fra træet.
• Arkitektens trøst med små, fine hvide blomster og en kraftig vækst.
• Kaprifolie er en klatreplante, der blomstrer hele sommeren og dufter kraftigt. Den kan fås med blomsterfarverne hvid, gul og rød.
• Klematis, der kan fås i et væld af arter og med blomster i mange forskellige farver.
• Klatrehortensia, der er en klatrende busk med fine, hvide blomster, og som kan blive op til 5 meter høj.
• Blåregn er en klatreplante med fine, blå, hængende blomster, og som elsker varme.

Kan jeg plante forskellige planter sammen?

Hvis du gerne vil have lidt mere variation og flere forskellige farver i blomsterpynten på din pergola, så kan du sagtens plante forskellige klatreplanter. De vil med tiden vokse ind i hinanden og give et flot mix. Hvis nogle planter vokser hurtigere end andre, kan du klippe dem lidt til eller forme dem i en anden retning, så de ikke kvæler hinanden.

Hvor mange klatreplanter skal jeg plante ved min pergola?

Til en stor pergola er det en god idé at plante to planter ved hvert af pergolaens ben, så plantevæksten kommer til at syne af noget. Som planterne vokser, kan du trække dem rundt om pergolaens ben. Hvis det skal gå hurtigt med at få planter hele vejen op ad pergolaen, kan du vælge, at nogle af planterne er af hurtig vækst.

Hvordan passer jeg mine pergola-klatreplanter?

Det er meget enkelt at passe klatreplanter. Har du valgt planter med blomster, så skal afblomstrede blomster blot klippes af, sådan at planterne ikke bruger energi til at danne frø- og frøstande. De bruger derimod den frigjorte energi til at danne nye blomster og skud. Du behøver kun at beskære klatreplanterne, hvis de vokser i en retning, du ikke ønsker, ellers kan du bare lade dem vokse og tilpasse deres vækstretning ved fx at binde dem op. Hvis noget på planten visner, klipper du det bare af. 
Vand planterne, hvis jorden bliver tør, og tilfør dem gødning en gang om året.

Del indlæg