Vedligeholdelse af havemøbler
21. marts 2022 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Sådan vedligeholder du dine havemøbler (uanset materiale)

Sommer forbinder de fleste af os med hyggelige stunder ude på terrassen med familie og venner. Men for at have de bedste forhold for en hyggelig dag og aften i haven er, at du har nogle gode havemøbler, og det kræver, at du behandler møblerne godt. Så her får du viden, tips og tricks til at behandle og rengøre dine havemøbler rigtigt.

Der findes mange forskellige slags havemøbler, såsom borde, stole og parasoller. Havemøblerne kan være i 6 forskellige materialer, som er granit, glas, plastik, polyrattan, nonwood og træ. Her er en guide til, hvordan du rengør og behandler hvert materiale.

Granit:

Havemøbler i granit er et meget slidstærkt og vejrbestandigt materiale. Du skal alligevel påregne en vis portion rengøring fra tid til anden. Du kan få speciel sæbe til sten, for rengøringsmidler med syre er ikke godt til rengøring af sten.

Glas:

Hvis du har et bord af glas, er der ikke er nogen egentlig vedligeholdelse. Det eneste, du skal bekymre dig om, er at rengøre det med vand og sæbe, hvis der er behov for det.

Plastik:

Har du havemøbler i plastik eller i materialer, der er baseret på plastik, har du minimal – eller nærmest ingen – vedligeholdelse. Du skal blot gøre møblerne rent i ny og næ med lunken vand og almindelig sæbe.

Polyrattan:

Har du havemøbler i polyrattan, som er et kunstigt flettet materiale af plast, så har du det nemt. Det gode ved polyrattan er, at der i det store og hele ikke er nogen vedligeholdelse. Skulle dine møbler i polyrattan blive beskidte, skal du blot gøre dem rene med vand og sæbe.

Nonwood:

Nonwood er et materiale af plastik, som imiterer træ – både i tekstur og udseende. Der er ingen nævneværdig vedligeholdelse ved nonwood – kun rengøring med vand og sæbe. Du skal dog passe på, at du ikke laver ridser i overfladen, for eksempel ved at bruge vaskepulver eller skuremiddel.

Træ:

Havemøbler i træ er nogle af de mest klassiske og flotteste møbler på markedet, men det er også dem, der skal vedligeholdes mest. Med havemøbler i træ skal du være opmærksom på at give dem træolie – og gerne to gange. Når du giver træet olie, forlænger du ikke bare dets levetid – du gør det også mere vand- og smudsafvisende.

Vi anbefaler altid, at du sætter dine havemøbler ind i tørvejr over vintersæsonen. Og skulle det regne i løbet af sommeren, så sæt dine havemøbler på skrå, så vandet nemt kan løbe af.

Del indlæg