9. marts 2021 Gør-det-selv Est. læsetid 10 min.
Del indlæg

Syv tips til at efterisolere dit loft

Foråret er et rigtig godt tidspunkt til at efterisolere dit loft. Her er det nemlig stadig køligt og dermed mere behageligt at arbejde på loftet. Og så bliver du helt klar til den kommende vinter.

Men hvorfor skal du efterisolere dit loft, tænker du måske? Varme stiger opad, og derfor er dit loft det sted, hvor en efterisolering giver dig den største rentabilitet, hvis ellers du har en tæt klimaskærm, dvs. tætte facader, vægge, døre osv.

I dette blogindlæg får du syv gode tips til, hvordan du kommer i gang med at efterisolere dit loft. Du kan nemlig sagtens selv efterisolere, hvis dit loft er i god stand.

Det skal du bruge, når du skal efterisolere dit loft:

1. Få styr på sikkerheden

Mineraluld er lavet af blandt andet glas, og det er en af grundene til, at du skal starte dit isoleringsprojekt med at få styr på sikkerheden. Udover at selve isoleringsmaterialet kan virke irriterende ved kontakt og indånding, så kan du hvirvle en masse støv op, når du arbejder på dit loft.

Når du arbejder med isoleringsmateriale, er det en god idé at bruge:

Det er også vigtigt, at du bruger en skarp isoleringskniv, så du kan skære korrekt og uden brug af kræfter.

Efter arbejdet med isolering bør du skylle dig først med kold vand, så porerne i din hud ikke åbner sig for skidt. Herefter kan du tage et varmt bad.

Husk, at du skal skille dig af med overskudsmateriale fra dit isoleringsarbejde på genbrugsstationen.

2. Mål tykkelsen af isoleringen på dit loft

I nybyggede huse skal der ligge minimum 300 mm isolering på loftet, og den tykkelse bør du sigte efter, når du efterisolerer. For at du kan lægge 300 mm isolering, kræver det naturligvis, at der er plads til selve isoleringen, men det er også vigtigt, at der er plads til minimum 5-10 cm luft over isoleringen, så luften kan bevæge sig rundt og ventilere fugt væk.

Du måler helt enkelt tykkelsen af din eksisterende isolering ved at stikke en tommestok ned langs isoleringen.

3. Tjek, at dampspærren er hel

Under din isolering ligger dampspærren. Det er en membran, som skal bremse fugt nede fra din bolig i at trænge ud i tagkonstruktionen. Tjek, om dampspærren er hel ved at løfte den eksisterende isolering. Hvis der er et hul eller en revne, skal du reparere med dampspærretape.

Hvis dit hus er af ældre dato, er det ikke sikkert, at det er født med en dampspærre. I så fald er det en god idé at få en rådgiver på besøg, som kan tjekke, at tagrummet et tilstrækkeligt ventileret, og vurdere, hvordan du efterisolerer bedst.

4. Tjek, om den eksisterende isolering ligger pænt

Det nederste lag isolering på dit loft er det vigtigste, for det er dette lag, der giver den største isolerende effekt. Derfor er det vigtigt, at du tjekker, at det nederste lag ligger helt tæt, også op ad spær og bjælker, inden du efterisolerer ovenpå.

Det er vigtigt, at isoleringen ligger lige og jævnt, så der ikke opstår små lommer mellem isoleringslagene, når du lægger det næste lag på. En lomme mellem lagene eller et hul i isoleringen kan skabe en kuldebro, som i værste fald kan give skimmelvækst.

5. Vælg isolering

Når du selv efterisolerer, kan du vælge at bruge isoleringsbatts og/eller isoleringsruller.

Fordelene ved batts er, at de er nemme at håndtere og nemme at skære til. Ulempen ved batts er, at hver enkelt kun dækker et lille område, og at der naturligvis vil være mange sprækker mellem hver batt.

Fordelen ved isoleringsruller er, at de giver færre sprækker end batts, og at de dækker et større område. Ulempen ved ruller er, at de er mere besværlige at håndtere, da hver enkel er en del større end en isoleringsbatt.

Det er en god idé, at du først lægger isoleringsbatts oven på det eksisterende lag isolering, da de er nemmere at placere mellem spær og hanebånd. Herefter kan du afslutte med ruller, så det øverste lag bliver så tæt som muligt.

6. Mål loftrummet op og find mængden af isolering

Mål bredde og længde af loftet og find arealet af dit loftrum. Du kan bruge en helt almindelig tommestok, lasermåler eller målebånd til at måle. Husk at tage højde for, at der skal være 5-10 cm ventilering mellem isolering og tag, som skal trækkes fra det samlede areal.

Hvis du ikke vil rode rundt på loftet, mens du måler, så kan du måle bredden og længden på dit udvendige hus, så har du et mål, der er meget tæt på loftsarealet.

På pakkerne med isolering står der, hvor mange m2 de dækker. Har du fx 100 m2 loft, og pakken med isolering dækker 11,25 m2, så skal du bruge 9-10 pakker til ét lag.

7. Skær isoleringen til og læg den korrekt

Hvis dit første lag isolering skal ned imellem spær og hanebånd, skal du skære dine isoleringsbatts stramt til, så de ikke bølger, når de er lagt. Brug en isoleringskniv. Den har et bølget skær og skærer derfor nemt i isoleringen.

Læg isoleringen forsigtigt ned uden at presse, så du ikke skaber lommer, som efterfølgende kan skabe kuldebroer. Hvis dine batts ikke skal ned mellem spær eller hanebånd, så starter du bare fra en ende og lægger dem pænt ovenpå den eksisterende isolering. Husk, at isoleringen skal ligge helt tæt til spær og bjælker, men der skal være minimum 5–10 cm luft ud til tagfoden, da luft skal kunne cirkulere rundt om isoleringen for at ventilere fugt væk.

Husk også at forskyde samlingerne for hvert lag med minimum 15 cm, så samlingerne ikke ligger oven på hinanden. På den måde isolerer du bedre. Hvis den underste isolering starter med et helt batt, så starter du næste lag med et halvt batt.

Få en snak i den lokale Fog, så hjælper vi dig helt i mål!

Har du brug for hjælp og sparring til, hvordan du skal efterisolere dit loft? Du er meget velkommen til at kigge forbi en af vores forretninger eller kontakte vores kompetente rådgivere på tlf. 45 87 10 01 eller info@johannesfog.dk.

I vores fysiske forretninger står vi klar med alt det, du skal bruge, for at efterisolere dit loft. Vi har bl.a. åndedrætsmasker, isoleringsbatts, isoleringsknive og meget, meget mere!

Er du på udkig efter andre gode tips og tricks eller måske et godt tilbud? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev og tjekke vores nyeste aviser og magasiner ud. 

God fornøjelse med arbejdet!

Del indlæg