9. marts 2021 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 10 min.
Del indlæg

Sådan lægger du en god fliseterrasse

Når du skal lægge nye sten på terrassen, handler det i høj grad om at komme rigtig godt fra start. Men vidste du, at du aldrig må lade fugesandet ligge på fliserne, at du skal blande stenene, når du får dem, eller at du skal fjerne alt muld ned til en bærefast bund, før du etablerer din terrassebund?

I dette blogindlæg får du en komplet guide til, hvordan du lægger den perfekte fliseterrasse, som er snorlige og får alle på vejen til at vende sig om efter dit stærke resultat.

Det skal du bruge, når du skal lægge en god fliseterrasse:

Vælg den rigtige sten til din terrasse

Inden du går i gang, er det vigtigt, at du vælger de rigtige sten til din terrasse. Der findes et hav af belægningssten i beton, tegl og natursten, og du kan desuden vælge mellem et væld af farver, størrelser og former.

Hos Fog har vi valgt at føre de to mest populære belægningssten til terrasser: Den originale Holmegårdsten og den finkornede betonflise.

Fordele og ulemper ved original Holmegårdssten

Den originale Holmegårdssten produceres af IBF (Ikast Betonvarefabrik), der er specialister i beton. Holmegårdsstenen er blandt andet blevet så populær på grund af dens tidsløse og klassiske look, som skaber en rolig ramme for dit terrasserum, uanset hvordan du derudover indretter din terrasse.

Holmegårdsstenen har desuden den fordel, at den er tromlet for et rustikt udseende. Det betyder, at hjørner og kanter er uens, og derfor vil du typisk ikke bemærke det, hvis der ved et uheld slås et lille stykke af kant eller hjørne. 

Ulempen ved de forholdsvist små Holmegårdssten er, at du skal lægge en del flere pr. m2, end du skal med den noget større betonflise.

Fordele og ulemper ved finkornet betonflise

Du skal vælge denne betonflise, hvis du ønsker et mere finpudset look og en mere jævn overflade på din terrasse. Betonflisen er væsentligt mere ens i overfladen end Holmegårdsstenen, da den har et tyndt lag puds oven på den mere grove beton. 

Du når også længere med hver enkelt flise, når du skal lægge din terrasse, da den er større end Holmegårdsstenen.

Til gengæld kan du nemmere se små hak i den fine overflade, hvis du ved et uheld slår noget af flisen, sammenlignet med den rustikke Holmegårdssten. Det stiller også større krav til dit underlag, når du bruger en større flise.

Når du har valgt de sten, som du gerne vil have, er du klar til at bygge din nye terrasse.

Byg din bund omhyggeligt

Inden du lægger fliser, skal du opbygge en stabil bund, og det er den allervigtigste del af terrasseopbygningen. Hvis du ikke laver bunden korrekt, risikerer du en ujævn terrasse, der i værste fald er helt ubrugelig.

Til din bund skal du bruge:

Du skal først grave et godt lag af den eksisterende jord, der hvor terrassen skal ligge. Tommelfingerreglen er, at du skal grave al muldjord væk, indtil du rammer en bærefast bund. 

Hvert af de efterfølgende lag sand og grus skal være helt plane, ellers kommer dine sten ikke til at ligge plant. Husk, at bunden skal have en hældning på 1 cm pr. meter, så regnvand kan løbe af terrassen. Hældningen skal du etablere, når du lægger stabilt grus.

Brug pladevibrator mellem alle lag

Jo mere du kan komprimere din bund, jo mere stabil bliver din terrasse. Derfor er det en god idé at bruge en pladevibrator ad flere omgange for hvert af de tre bundlag. 

Når du har lagt fliserne, er det en god idé at bruge pladevibratoren igen oven på fliserne. Her skal du blot huske at bruge en nylonsål, ligesom du skal være sikker på, at din pladevibrator har den frekvens og vægt, der matcher netop dine fliser, ellers kan du risikere at knække fliserne.

Husk at blande dine sten

Når du modtager dine sten til dit terrasseprojekt, ankommer de på paller, og her skal du blande stenene fra de forskellige paller. Det skal du gøre, fordi den grå farve i betonsten altid vil variere fra produktion til produktion, simpelthen fordi det naturlige grus, de indeholder, varierer i fugtindhold.

Du skal blande dine betonsten, uanset om du vælger de rene grå eller gråmix. 

Du kan opleve kalkudtræk på dine nye sten, når du har lagt dem. Det er en naturlig del af betonens hærdningsproces, som normalt forsvinder igen.

Undgå kontakt mellem stenene 

Når du lægger dine sten, skal du sikre dig, at der ikke er kontakt mellem dem. Er der det, risikerer du, at de skurrer op ad hinanden, hvilket både kan give en ubehagelig lyd, når du går på stenene, ligesom det kan resultere i knækkede kanter, ujævn eller ødelagt belægning. Fugeafstanden skal være 2-5 mm.

Brug rigtigt fugesand

Det er vigtigt, at du bruger rigtigt fugesand og ikke fx strandsand til dine fuger. Rigtigt fugesand er lavet af en bestemt kornkurve. Det lægger sig som en tæt fuge og forstærker din belægning. Den tætte fuge gør det også svært for ukrudt at sætte sig, så du sparer noget tid på at fjerne ukrudt. 

Strandsand skyller hurtigt væk og er ikke lige så fast. Det betyder, at du oftere skal fylde nyt på, ligesom du risikerer en underminering af grunden under din terrasse, da regnvand kan løbe igennem. Det vil i værste fald betyde, at din terrasse bliver skæv.

Fej fugesandet op og undgå kalkudtrækninger 

De fleste lader fugesandet ligge på fliserne, når de har fyldt på. Det er en stor fejl. Det kan nemlig give grimme kalkskjolder på fliserne, og de kan være meget svære at slippe af med igen.

Derfor skal du altid feje terrassen ren for fugesand, når du har fyldt på. Så kan du fylde på igen efter et par uger og feje rent igen.

Få en snak i den lokale Fog, så hjælper vi dig helt i mål!

Er du i tvivl om, hvordan du skal lægge din fliseterrasse, er du meget velkommen til at kigge forbi en af vores forretninger. Her har vi alt det, du skal bruge for at lægge den perfekte fliseterrasse. Vi har bl.a. arbejdshandsker, belægningssten, afretningssæt og meget, meget mere!

Du er også meget velkommen til at kontakte vores kompetente rådgivere på tlf. 45 87 10 01 eller info@johannesfog.dk.

Er du på udkig efter andre gode tips og tricks eller måske et godt tilbud? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev og tjekke vores nyeste aviser og magasiner ud.

God fornøjelse med flisearbejdet!

Del indlæg