9. marts 2021 Have & fritid Est. læsetid 15 min.
Del indlæg

10 ting du skal gøre udendørs i marts

Kan du mærke det? Der er forår i luften, og de lysere tider er allerede over os. Selvom marts måned kan være lumsk med sol, regn og måske lidt sne, er der rig mulighed for at give sig i kast med havearbejdet. Men hvordan gør du bedst muligt din have klar til sommer i marts?

I dette blogindlæg får du 10 gode tips og tricks til, hvad du skal gøre udendørs i marts, så din have kan stå flot til sommer. Vi kommer bl.a. ind på, hvordan du fjerner mos fra din græsplæne, giver din køkkenhave et forspring, slipper af med grønne belægninger på terrassen, og hvordan du giver dine havemøbler en omgang maling eller olie.

På med havehandskerne, vi skal ud i forårsvejret.

1. Fjern mos fra græsplænen

Det er en god idé at fjerne mos i marts, så giver du nemlig din græsplæne en god start på vækstsæsonen. Men hvordan fjerner du bedst dit mos i haven? Her er fire vigtige redskaber og tips, som du kan gøre brug af til at fjerne mos i haven

1. Giv græsset luft med vertikalskærer
Den bedste og mest langsigtede metode til at slippe af med mos er at bruge en vertikalskærer. Vertikalskæreren løsner mosset, så det er let at fjerne med en rive. Samtidig giver den græsset bedre betingelser for at vokse ved at lave lodrette snit i din græsplæne, så græsset får lys og luft. Brug vertikalskæreren, når jordtemperaturen er over 5 grader, så er græsset vågent og i gang med at spire.

2. Riv løst mos med løvrive
Hvis mosset i din plæne sidder løst, kan du rive meget op med god løvrive. På en almindelig haverive er tænderne for hårde, og du risikerer at ødelægge græsset. Husk, når du river, fjerner du kun øverste del af mosset og ilter kun den øverste del af græsplænen.

3. Gød græsset, så det får et forspring
Du kan også gøde din græsplæne med NPK-gødning. Denne gødning giver både græsset et forspring i forhold til mos, og samtidig indeholder det kalk, hvilket forringer betingelserne for mos. Vent med at gøde græsplænen, til jorden er over 5 grader og allerhelst 7 grader, hvor græsset trives bedst, så det kan optage gødningen.

4. Giv kalk, hvis jorden er sur
Hvis du har meget mos, kan det være fordi, jorden er for sur. Du kan tjekke jordens PH-værdi med en jordbunds-test. Er PH under 7, kan det være en god idé at kalke græsplænen. Perlekalk er granuleret og dermed let at strø ud.

Hvad skal du huske, når du skal fjerne mos fra din græsplæne?

2. Beskær frugttræer og få flottere frugt til sommer

Du skal beskære dine æble- og pæretræer for at skabe bedre luft mellem grenene. På den måde minimerer du risikoen for sygdom, fordi frugterne ikke kommer til at røre hinanden.

Du kan beskære efter gode, gamle huskeregler:

1. Grenene må ikke krydse hinanden.
2. Du skal kunne kaste en høj hat mellem alle grene.

Hvilke grene skal du skære fra?
Skal du vælge mellem to grene, så skær den dårligste eller mindste væk. Eller skær den gren væk, som ødelægger den facon, du gerne vil have på træet. Det er en god idé at beskære træet i en facon, så du kan nå frugterne, dvs. skær grene væk, der stritter højt.

Du kan skære både grene med frugtknopper og grene med bladknopper væk. Det kommer an på, hvad du ønsker for træet. Skærer du grene med frugtknopper væk, får du selvfølgelig mindre frugt, men sandsynligvis bliver frugterne større. Frugtknopper kan du kende ved, at de er små og buttede, hvor bladknopper er mere spidse.

Træer med stenfrugter som kirsebær, blomme og mirabel skal du først beskære i sensommeren, når frugterne er plukket.

Huskeliste:

2. Giv din køkkenhave et forspring

Ønsker du en køkkenhave i år, der bugner af hjemmedyrkede grøntsager, så er marts måned der, hvor du skal begynde at gøre din køkkenhave klar. Her er fire konkrete tips til, hvad du stiller op med din køkkenhave, så du får mest muligt ud af den til sommer.

1. Fjern ukrudt med kultivator
Kultivatoren er det bedste redskab til at fjerne ukrudt. Med kultivatoren løsner du jorden og ukrudtet, så hele ukrudtsplanten er lige til at løfte fra jorden med hænderne. Når du har kultiveret jorden, bliver det også lettere for nedbør at trænge ned til dine planters rødder, og de vil trives bedre.

2. Varm jorden op med plastik og start såningen tidligt
Du kan starte ekstra tidligt med at så de mest hårdføre grøntsager som fx gulerod, jordskok eller porre, hvis du varmer jorden i din køkkenhave op med et stykke gennemsigtigt plastik.

Læg et stort stykke plastik over jorden og sikr dig, at det er spændt fast, evt. med nogle sten, så det ikke flyver væk. Det er en god idé at bruge armeret plastik, da det holder bedre og kan genbruges år efter år. Jorden skal være over 5 grader, før du sår. Du skal måle i samme dybde, som du sår frøene, dvs. 5-10 cm.

Når du har sået frøene, skal du lufte ud under plastikken ind i mellem, så dine afgrøder ikke får svampesygdomme. Lad plastikken blive på, til du kan se de nye planter over jorden. Hvis vejrudsigten varsler nattefrost, kan du lægge nogle isoleringsbatts over plastikken om natten.

3. Lav små drivhuse af glasklokker
Du kan bruge glasklokker til at opvarme jorden efter samme princip som plastik. Og så kan glasklokkerne være meget dekorative. Du kan også bruge genbrugte syltetøjsglas og lignende.

4. Læg nyt jord i køkkenhaven
Hvis din køkkenhave trænger til ny jord, eller din kompost er klar til at blive blandet i køkkenhavejorden, så er nu et godt tidspunkt. På den måde kan jorden nå at blive opvarmet til en tidlig start under plastikoverdækket.

Hvad skal du huske?

4. Del stauderne og få endnu flere

En staude er en plante, der kommer igen år efter år. Fx er lavendel, pæon, marguerit og mynte stauder. Ikke alene kommer stauden igen hvert år, du kan også dele den i flere stauder og på den måde få endnu flere stauder i haven. Eller du kan bytte med naboer og venner til andre, spændende stauder.

Det er vigtigt, at du husker at grave din staude helt fri med en spade, inden du deler den. Del derefter dine stauder med en skarp spade, hvis de er store, eller med en saks, hvis de er små. Stauder vokser altid fra centrum, derfor er der ofte døde partier i centrum på ældre stauder. Når du har delt stauden, skal du kassere de inderste visne dele.

Men hvornår er stauden klar til at blive delt? Når stauden er omkring 2 år, er den klar til at blive delt. Er det en stor, kraftig staude, kan du dele den i størrelser på 10-15 cm i diameter, er den mindre og svag i sin vækst, kan du dele den i størrelser på 5-10 cm i diameter.

Husk altid et par gode havehandsker, en beskæringssaks og en spade – så er du klar til at plante dine nye stauder – eller dele dem med nogen, du holder af.

Huskeliste:

5. Slip af med grønne belægninger på træterrassen

Terrassen er husets forlængede uderum om foråret og sommeren, og jo mere indbydende den er, jo mere er du sikkert tilbøjelig til at bruge den. Derfor er det en rigtig god idé at starte klargøringen af den allerede nu, så du kan tage den i brug, så snart vejret indbyder til det.

Tjek træterrassen for råd
Allerede i marts er det en god idé at tjekke din træterrasse for råd og få den repareret, hvis det er nødvendigt. På den måde er den klar til forårsklargøringen, som gerne må vente til en tør periode, hvor terrassen har haft tid til at tørre efter vinterens regn og slud.

Du skal bruge en syl til at tjekke for råd. Vælg nogle punkter jævnt fordelt på terrassen og stik sylen ned i træet uden at bruge kræfter. Hvis træet føles hårdt, og sylen ikke synker mere end 2 mm ned, er træet ikke råddent. Føles træet blødt, ser det mørkt ud, og synker sylen længere ned, kan det være tegn på råd, og så skal du udskifte det rådne bræt.

Rens med trævask og produkt mod belægninger
Vent med at fjerne grønne belægninger på træterrassen til slutningen af april eller starten af maj, når træet har haft mulighed for at tørre efter den våde vinter. Algebekæmpelse på en tør terrasse vil give dig det bedste resultat. Tjek vejrudsigten og vælg et tidspunkt, hvor det tegner til tørvejr de næste tre dage.

Børst løst snavs af terrassen og fjern tykke belægninger. Påfør herefter trævask med fx en børste, vandkande eller skuldersprøjte. Det vigtigste er, at du bruger rigelige mængder. Lad det virke i 5 minutter og skyl det af. Nu kan du påføre et produkt til at fjerne belægninger, som skal virke et par dage, før du børster eller fejer med en stiv kost og til sidst skyller terrassen ren.

Terrassen skal tørre et par dage, inden du giver den yderligere behandling.

Hvilke træsorter skal have olie?
En olieret terrasse kan se flot ud, men husk, det er ikke alle træterrasser, der bør have eller behøver olie.

Har du en terrasse af ædeltræ som ipe, teak eller mahogni behøver du ikke oliere, da disse træsorter er naturligt imprægneret med et stort olieindhold. Du kan dog godt oliere disse sorter, hvis du gerne vil have et olieret look.

Er din terrasse af lærketræ, skal du være opmærksom på at bruge en olie, som er særligt beregnet til lærketræ, da nogle olier gør lærketræ mere udsat for skimmelsvamp.

Når du påfører olien, skal du bruge en bred pensel, gerne lige så bred som terrasseplankerne, så bliver resultatet pænest. Tør overskydende olie af efter 10-15 minutter.

Har du ikke en træterrasse derhjemme, men en fliseterrasse? Hos Fog hjælper vi dig også gerne med tips og tricks til at slippe af med grønne belægninger på fliseterrassen.

Hvad skal du huske, når du skal slippe af med grønne belægninger på træterrassen?

6. Slip af med grønne belægninger på fliseterrassen

Du fjerner bedst grønne belægninger og mos på din fliseterrasse ved at bruge en biologisk nedbrydelig algefjerner. Påfør algefjerneren med pensel, vandkande, skuldersprøjte eller lignende og lad det sidde et par dage. Herefter begynder de grønne belægninger simpelthen at forsvinde af sig selv.

Vær påpasselig med højtryksrenser til din terrasse
Hvis du bruger højtryksrenser på din terrasse, uanset om terrassen er lavet af træ eller fliser, skal du bruge den med omtanke. Ved for stort tryk kan højtryksrenseren ødelægge overfladen på terrassen, så det efterfølgende bliver endnu lettere for grønne belægninger at sætte sig på terrassen. Brug fx en terrassevasker med trykregulering efterfulgt af algerens og imprægnering. Der findes terrassevaskere til langt de fleste højtryksrensere.

Nænsom, løbende vedligehold er det, der holder din terrasse flot i længden.

Hvad skal du huske, når du skal slippe af med grønne belægninger på fliseterrassen?

7. Rens tagrenderne og undgå vandskader

Vores syvende ting, som du kan gøre, så det hele står flot til sommer, er at rense dine tagrender – på den måde undgår du eventuelle vandskader i dit hus.

Du skal rense dine tagrender mindst to gange om året, og helst forår og efterår efter løvfald. Hvis dine tagrender er stoppede med grene, blade og andet skidt, risikerer du, at regnvandet løber ud over tagrenden, ned af din husfacade og skaber vandskader. Det kan fx være, at din husfacade bliver så opfugtet, at det ender med rådskade, at din sokkel begynder at krakelere, eller at dit vinduesparti af træ begynder at rådne.

Hvis dine tagrender sidder så højt, at du skal bruge en stige til at nå dem, er det en god idé at sætte et bræt mellem tagrende og stige, så stigen ikke hviler direkte på tagrenden og risikerer at ødelægge den.

Brug en tagrenderenser eller anden mindre skovl, der passer i tagrenden, og fjern alt skidt. Fej efter med en smal kost. Skyl til sidst tagrenden igennem med rent vand for at tjekke, at vandgennemgangen nu er som den skal være.

Hvis du kan se mindre revner i din plastiktagrende, kan du reparere dem med tagrendelim. Er der større revner, bør du udskifte tagrenden. Zink- og kobbertagrender skal loddes, hvis de får revner.

Hvad skal du huske?

8. Forbered dit udvendige træværk på sommer

Tjek alt dit udvendige træværk gennem for råd i foråret. Så er det klar til at få en evt. behandling med træbeskyttelse til sommer, når det er tørt efter vinterens regn og slud.

Du bør tjekke dine udhæng, udhængslister, facadebeklædning, vindskeder, sternbrædder, facader af træ, vinduer og døre af træ, plankeværk, havelåger af træ, træterrasser og udhuse.

Gennemgå alt træværk med en syl, som du stikker i træet uden brug af kræfter. Hvis træet føles hårdt, og sylen ikke synker mere end 2 mm ned, er træet ikke råddent. Føles træet derimod blødt, ser det mørkt ud, og synker sylen længere ned, kan det være tegn på råd, og så skal du udskifte den rådne del.

Når du har gennemgået alt dit udvendige træværk, er du klar til at give det træbeskyttelse i slutningen af foråret, når temperaturen er mindst 10 grader, og træet har haft mulighed for at tørre efter den våde vinter.

Huskeliste: 

9. Lav de første flotte blomsterkrukker

Plant de første krukker til med hårdføre blomster, der kan tåle lidt frost. Planter du stedmoderblomster, har du god chance for succes, da de er de mest hårdføre blomster. Stedmoderblomster kan du desuden få i et væld af farver.

Stil krukkerne med stedmoderblomster i skygge eller delvist skygge, så de ikke får et chok, hvis de udsættes for fuld sol efterfulgt af frost. Hvis vejrudsigten varsler frost, så dæk dem til med et stykke plastik. Du kan også bruge grangrene, hvis du ikke bryder dig om plastik, de er dog ikke lige så isolerende.

Huskeliste:

10. Gør havemøblerne klar til de første forårsdage

Gør allerede nu havemøblerne klar til de første lune forårsdage, både så de ser flotte ud, og så træmøblerne er beskyttede mod den hårde kombination af regn, der kan give råd, og solens nedbrydende stråler, der kan give revner.

Inden du går i gang med at give dine havemøbler en omgang maling eller olie, er det en god idé at tjekke vejrudsigten og vælge en dag med tørvejr, helst med sol og udsigt til tørvejr de næste par dage.

Sørg også for, at dine havemøbler er tørre, inden du begynder at arbejde med dem. Hvis de har stået udenfor og er opfugtede, så vent med dette projekt, til de er tørre.

Sådan gør du dine træmøbler klar:

1. Rens først møblerne med en svamp og rent vand. Hvis de er meget beskidte, kan du bruge trærens. Lad herefter havemøblerne tørre et par dage i solen. Rens eventuelt løst maling af med en limskraber. Brug en stålbørste til udskårne detaljer i træet eller andre steder, hvor limskraberen ikke kan komme til.

2. Slib så havemøblerne med sandpapir, først med groft og så med fint sandpapir, så overfladen bliver fin.

3. Børst dernæst slibestøv af med en blød børste, hvis du vil have, at malingen binder bedre. Giv først dine malede havemøbler et lag grunder, der gør, at overfladen bliver mere jævn, og at slutmalingen dækker bedre. Lad grunderen tørre et døgn, hvorefter du kan male med den endelige maling.

4. Mal dine træmøbler med en pensel og vær særlig grundig med at mætte træender med olien, da de er mere udsatte for fugt end resten af træet. Træolie med farve giver den bedste beskyttelse mod solens stråler.

5. Slut af med at tørre det overskydende olie af, og lad olien tørre i 2 dage, og så er dine træmøbler klar til brug.

Tip! Hvis du vil oliere dine træmøbler, så vælg en tør dag med temperaturer over 10 grader og undgå at oliere i direkte sol.

Har du plastikmøbler?
Dine havemøbler af plastik rengør du helt enkelt bedst med knofedt. Spul dem først med haveslangen og skrub herefter med en skuresvamp. Skyl til sidst skidt af og tør havemøblerne over med en klud, så der ikke sætter sig kalk på dem.

Hvad skal du huske?

Vi står klar med rådgivning

Hos Fog har vi alt det, du skal bruge til at gøre din have klar til sommer. Vi har bl.a. havehandsker, forskellige haveredskaber, træolie, jord og meget, meget mere.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, er du meget velkommen til at kigge forbi en af vores forretninger. Alternativt kan du kontakte vores kompetente rådgivere på tlf. 45 87 10 01 eller info@johannesfog.dk.

Er du på udkig efter andre gode tips og tricks eller måske et godt tilbud? Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev og tjekke vores nyeste aviser og magasiner ud.

God fornøjelse med havearbejdet!

Del indlæg