25. maj 2020 Gør-det-selv Have & fritid Trælast Værktøj & materialer Est. læsetid 1.5 min.
Del indlæg

Videoguide: Sådan beskytter du dit træværk udendørs

Er du i tvivl om, hvordan du bedst holder dit træværk ved lige? Vil du gerne have mest muligt glæde af dit plankeværk, stakit, hegnstolper og terrasse? Så kan du med fordel se denne video, hvor vores ekspert giver konkrete råd til effektiv træbeskyttelse, der øger dit træværks levetid betydeligt. Lad disse tips og tricks komme dig til gode, når du kaster dig over dine kommende byggeprojekter af træ i haven.

Træbeskyttelse af hegnstolper

Ofte vil du se en hegnstolpe, der er skåret til, så den er flad på toppen. Det betyder, at al det fugt, regn og sne, der kommer, havner på den flade overflade, hvorefter træet relativt hurtigt vil komme til at rådne. Heldigvis kan du selv med små greb forebygge dette. Eksempelvis kan du blot ved at skære toppen skrå, sikre dig, at fugten kommer væk fra endetræet, da regnen nu kan løbe væk. Hvis du ikke vil skære i dine hegnstolper, kan også vælge at lave en slags hat af træ til din endestolpe. Se de mange forskellige smukke snit til dine hegnstopler og træhatte i videoen.

Træbeskyttelse af dit plankeværk
Normalt vil mange lister på et stakit være lavet med en flad top, hvor endetræet, som beskrevet ovenfor, ligeledes vil rådne. Beskyt listerne på dit stakit ved at skære skrå toppe, så regnvand let kan løbe fra. Du kan dekorere toppene smukt efter smag og behag. Se med i videoen for at få inspiration til flere forskellige typer af udskæringer, der er både smarte og flotte.

Træbeskyttelse af terrassen

Din terrasse har en vandret flade, der gør den sårbar over for regn, sne og fugt. Uanset hvor tæt du laver samlingen mellem dine brædder, vil der altid kunne løbe vand ned imellem. Når vandet ikke kan komme væk, fordi samlingen er helt tæt, vil træet relativt hurtigt starte med at forrådne, hvorfor brædderne ikke vil holde ret længe. Heldigvis kan du med et lille smart greb forlænge træets holdbarhed. Det gør du ved at lave dobbelt strøafstand, således at når du samler dine brædder, så samles de ude over strøerne, frem for inde over en strø. Det betyder, at den regn, der kommer, vil løbe ned igennem til underlaget. Du kan med fordel skære samlingen skrå, så træet ikke flosser og suger regnvandet.

Voila, nu har du forlænget holdbarheden på dit træ - det holder i længden!

 

 

Del indlæg