30. august 2019 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 8 min.
Del indlæg

Videoguide: Lær at lægge et nyt massivt plankegulv

I denne video viser vores ekspert dig, hvordan du lægger et snorlige og ensartet plankegulv med massive brædder i din entré. Han tager dig med igennem hele processen, så du trin for trin kan lære, hvordan man lægger et gulv, der holder i generationer. I denne video arbejdes der med massive planker, der har en not og en fer. På den måde bliver plankerne samlet ved at gå sammen heri. Det er et gammel princip, der virker!

Sådan lægger du et nyt plankegulv med massive brædder

  1. Start med at lægge gulvpap på hele gulvet. Når gulvpappet er lagt, kan du begynde at lægge plankerne ovenpå. Her er det vigtigt at sørge for at få gulvet nedenunder indfatningerne, som eksempelvis ved din dørkarm. Læg derfor gulvbrættet foran indfatningen, så du kan strege af på karmen og skære det afmålte stykke af med en cutter.
  1. Mål hele afstanden i rummet. Da træ er et organisk materiale, som kan give sig, skal du måle brættet en smule kortere af, så der er lidt luft i begge ender – omkring én centimeter. Når du har skåret brættet af, er du klar til at lægge det første bræt.  
  1. Når du monterer brædderne, kan du med fordel gøre brug af en klods, som vist i videoen, så du slår på klodsen, som slår på brættet. På den måde undgår du at lave buler, som forhindrer dig i at samle brædderne.
  1. Herefter skal du skrue gulvet, og her er propper en flot løsning til et plankegulv. Brug en vinkelmåler til at afmærke, hvor propperne skal sidde i brættet. Ved at sørge for at propperne sidder ens i alle brædder, får du som slutresultat et gulv, der ser snorlige ud. Bor nu et relativt stor hul ned i brættet, så du kan dække skruen til med en prop, efter den er skruet i.
  1. Støder du på en radiator, som går ned igennem gulvet, så skal du strege op på dit bræt og bore et hul, der er omkring 2 mm større end radiatorrørets omkreds. Herefter skærer du - som vist i videoen - skråt ned til hullet, så brættet kan skubbes ind, så det bliver helt tæt.
  1. Til slut sikres alle proper med lim. Tilbage har du et flot massivt plankegulv, der holder år efter år.

Del indlæg