23. juli 2018 Gør-det-selv Est. læsetid 8 min.
Del indlæg

Sådan kommer du af med affaldet fra dit byggeprojekt

Godt byggeri handler især om at håndtere sit byggeaffald rigtigt – og det gælder, uanset om du er uddannet håndværker eller en selvlært handyman. Så inden du kaster dig ud i et nyt byggeprojekt, så er der her nogle gode råd om affaldssortering, som du med fordel kan have in mente.

Ethvert byggeprojekt, både ombygninger og nybyggerier, resulterer i en masse affald med forskellige materialerester. Affaldet er dit ansvar. Så du skal derfor altid være opmærksom på, hvad det er for en type affald, du skal af med, og i hvor store mængder. Har du mere end ét ton affald, eller er dit affald kategoriseret som farligt, så skal du anmelde det til din kommune, inden du starter dit byggeprojekt.

Genanvendelse og genbrug

Genanvendelse og genbrug er emner, som er kommet på dagsordenen de seneste år. Vi skal passe på vores miljø, og der er genanvendelse og genbrug et skridt i den rigtige retning. Dette gælder også i forbindelse med bortskaffelse af byggeaffald. Du skal derfor sortere dit byggeaffald, inden du kører det afsted på genbrugspladsen.

I Danmark genanvender vi store dele af vores byggeaffald. Sorteret affald kan nemlig gøre stor nytte i nye byggeprojekter. Der findes skadelige stoffer i mange af materialerne. Det er derfor essentielt, at du lærer at håndtere affaldet korrekt, så der ikke sker skade på vores miljø.

Politisk fokus på affaldssortering

De seneste år er der blandt befolkningen kommet et stort politisk fokus på den generelle sortering af affald. Det samme gælder for lovgivningen vedrørende større affald, som du efterlader efter et byggeprojekt. Lovgivningen angiver i dag, at bygge- og anlægsmaterialer skal genanvendes så vidt, det er muligt. Det betyder, at du skal sortere i de genanvendelige materialer. Det er altså ikke tilladt at sammenblande genanvendeligt affald med affald til deponering eller andet forbrændingsaffald.

Sortér med omtanke for miljøet

Foruden det lovgivningsmæssige krav, så er vi i dag blevet bevidste om, at det påvirker vores miljø i stor stil. Det er både skadeligt og dyrt for miljøet, når der skal produceres nyt plast, metal og lignede. Du kan således gøre vores jordklode en kæmpe tjeneste ved at sortere dit affald.

Sorterer du affaldet, kan det omsmeltes og bruges igen. Denne proces er meget mindre skadelig for miljøet end at producere nyt. Hvorimod, når affaldet bliver blandet sammen, ryger det til forbrænding, hvilket resulterer i, at værdifulde materialer går op i røg. Derfor gør det en stor forskel at sortere. Flere forbrugere er heldigvis også blevet bevidste om vigtigheden af affaldssortering.

Gode råd til affaldssortering under byggeprojektet

Efter et byggeprojekt står du som regel med meget forskelligt byggeaffald. Byggeaffaldet vil ofte omfatte natursten, tegl og mursten, rent beton, jern og metal, gips, stenuld, jord eller asfalt. Derudover vil der ofte forekomme andet genanvendeligt affald, såsom hård PVC.

Med så meget forskelligt byggeaffald kan det være svært at finde rundt i, hvordan det skal sorteres. Så her får du en guideline til, hvordan du med fordel kan vælge at sortere dette i tre overordnede kategorier:

Genanvendeligt byggeaffald

 • Beton
 • Mursten
 • Jern og metal
 • Tegl
 • Fliser

Brændbart byggeaffald

 • Lægter
 • Tagpap
 • Træ
 • Tekstiler

Ikke-brændbart byggeaffald

 • Tagplader
 • Gips
 • Glas
 • Klinker

Sådan kan du sortere affaldet med Junkbags

Hvis du vil gøre det nemmere at sortere dit affald, kan du anvende Junkbags. Det er en innovativ affaldsbeholder, som er praktisk, da den både er stor, fleksibel og meget holdbar. Poserne gør det langt nemmere for dig at komme af med dit affald.

Flere og flere forbrugere har fået øjnene op for brugen af Bigbags til deres affald. Ofte kan det være svært at komme til med trailere og containere inde i byen, og der kan disse Bigbags være et supergodt alternativ. De findes i tre forskellige størrelser, hvor den store pose kan rumme helt op til 1,5 tons affald.

Du kan efterfølgende bestille afhentning af dine Junkbags ved døren på www.junkbusters.dk. Du kan derfor slippe for en masse besvær. Nu skal du ikke længere køre forvildet rundt på genbrugspladsen med traileren fuld af affald, som ikke er blevet sorteret.

Del indlæg