4. juli 2018 Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Havevanding: her er de gode råd

Det kan godt være, at vi synes, det regner meget i Danmark, men vi har alligevel perioder, hvor vi oplever tørt og varmt vejr. I disse perioder har dine planter brug for din hjælp til at få den nødvendige mængde vand. Planter har brug for vand for at overleve, ellers begynder bladene at hænge, og til sidst visner de væk. Men det giver ikke altid sig selv, hvordan du vander på den mest effektive måde. Nogle planter har brug for meget vand, hvorimod andre kræver betydeligt mindre. Desuden er der mange forskellige måder at vande på, men hvilken metode er så den mest ideelle for dig? Vi giver dig nogle gode råd til, hvordan du får mest ud af din havevanding.

Vand med omtanke og spar penge

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du bruger jordens ressourcer og ikke blot vander for at vande. Du skal så vidt muligt undgå at for meget vand går til spilde, og samtidig skal du sørge for, at planterne får præcis den mængde vand, de har brug for.

1.     Genanvend regnvand

Det kan blive dyrt at bruge vand fra vandværket til at vande i haven. Derfor er det en rigtig god idé at sætte en beholder op, der kan opsamle regnvand. På den måde kan du spare et betydeligt beløb på vandregningen.

2.     Vand kun, når det er nødvendigt

Du skal ikke overvande din have. Både af hensyn til dine planter, men også for ikke at bruge unødvendige mængder vand uden formål. Du skal derfor kun vande de planter, der har brug for det. Det er centralt, at du ved, hvilke planter der kræver meget vand, og hvilke der ikke gør. Hvis du vil tjekke om jorden er fugtig eller ej, så mærk efter med din finger. Virker jorden udtørret, så har din have brug for vand.

3.     Vand grundigt

Selvom områder i haven kan få for meget vand, så skal du stadigvæk vande i rigelige mængder, når du vander. Det vil altså sige, at du ikke skal vande lidt af flere omgange. Men derimod vande meget og så gøre det færre gange.

4.     Planlæg vandingstidspunkt

Vand fordamper, når solen varmer jorden op. Du skal derfor også tage stilling til, hvornår du vander din have. Det er mest effektivt at gøre det om morgenen eller om aftenen, hvor solens stråler ikke er på sit højeste.

Sådan vander du mest effektivt

Du skal altid tage stilling til, hvad der skal vandens. Der er nemlig nogle områder i haven, hvor du ikke behøver at være gavmild med vandslangen. Andre steder er det selvfølgelig en nødvendighed for planternes overlevelse. Du skal derfor vide, hvor du skal lægge dine kræfter, og hvordan du kan gøre det på den mest effektive måde.

5.     Koordinér dine vandingsmetoder

Der findes flere måder, hvorpå du kan vande din have. Deriblandt ved brug af vandkande, haveslange eller sprinkler. Du skal derfor altid starte med at klarlægge, hvad du har behov for. Vandingsmetoderne egner sig nemlig til forskellige formål. Haveslangen er uundværlig både til køkkenhaven, dine krukker eller dine smukke bede. Vandkanden er ikke altid ideel at anvende, men den er god, hvis du skal vande mindre arealer, eksempelvis dine blomsterkrukker. Den er også perfekt, hvis du skal vande bagerst i haven, hvor haveslangen ikke kan nå. Sprinkleren er god til at vande store arealer. Der går dog en del vand til spilde, på grund af den måde, sprinkleren fordeler vandet på. Se udvalget af de forskellige vandingsprodukter hos Fog.

6.     Tag højde for, hvad der kræver vand

Drivhuset har især brug for vand. I disse forhold kan dine planter ikke klare sig længe, hvis du ikke vander dem. Drivhuset er ideelt til at gro grøntsager eller andet, som du kan få glæde af. Det er derfor vigtigt at rette ekstra meget opmærksomhed mod drivhuset. Det samme gælder, hvis du har grundlagt en køkkenhave. Hvis du vil gro grøntsager, så er vand en nødvendighed. Store områder i haven kan dog klare sig uden vand, og både træer og buske klarer sig godt gennem sommeren. Et sted i haven, hvor rigtig mange vander unødvendigt, er græsplænen. En sommerperiode med meget varme kan gøre græsset gult og trist. Men selvom det får den gule farve, betyder det ikke, at dit græs er ved at dø ud. Græs er nemlig utroligt modstandsdygtigt og kan tåle lange perioder med tørke. Når du skal ud og købe nye planter til haven, skal du altid være opmærksom på, hvor meget vand de kræver. Havevanding kan stort set blive overflødig, hvis du indretter haven optimalt og vælger de rette planter.

Find udstyr til haven hos Fog

Hos Fog har vi alt, hvad du har brug for til haven. Vi gør os også altid umage for at tilbyde dig den bedste service. Så hvis du ønsker at vide mere om havevanding eller udstyr til haven, så kan du altid kontakte vores team. Vil du gerne være en af de første til at modtage nyheder, tips og gode tilbud på tilbehør til haven? Så kan du med fordel tilmelde dig vores nyhedsbrev, eller holde dig orienteret ved at læse vores aviser og magasiner. Her får du altid gode priser på havetilbehør og andet til boligen.

Del indlæg