29. juni 2018 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 7 min.
Del indlæg

Guide: Mal dine vinduer forebyggende

Dine vinduer er din boligs ansigt udadtil. Derfor er vigtigt, at du holder dem ved lige, så de fremstår flotte og holder længere. Du skal helst male dit træværk, før det for alvor trænger. Det gør det nemmere, fordi du er fri for at skrabe og slibe alt det slidte træ væk. Det er altid en fordel at male forebyggende. Går der for længe, så tager det også længere tid i sidste ende. Vi anbefaler derfor, at du maler dine vinduer forebyggende.

Hvorfor skal vinduerne males forebyggende?

Uden maling vil det bare træ suge fugt til sig og til sidst begynde at rådne. Selv en lille sprække i malingen er nok til at sætte gang i nedbrydningen af træet. Af samme årsag anbefaler vi, at du går dine trævinduer efter en gang om året. Tager du det hele i opløbet, så kan dine vinduer holde helt op til 40 år. Har man træværk, skal det males. Og det kan kun betale sig at gøre det ordentligt fra begyndelsen.

3 fælder du ikke skal falde i

  1. Du giver ikke det bare træ grundingsolie, og derfor binder malingen ikke særlig godt.
  2. Du maler kun i et lag. Et lag holder ikke ligeså godt som to tynde lag maling.
  3. Du bruger det billigste maling og de billigste pensler på markedet. Det bliver sjældent et ligeså godt resultat. Hvis du ikke maler ret meget, lægger du måske ikke mærke til det, men en billig pensel lægger ikke malingen ret pænt på. Og en billig maling holder heller ikke ret længe.

Hvornår er det bedst at male?

De fleste trævinduer skal males cirka hvert andet til tredje år. Dette er kun en tommelfingerregel, og du skal derfor altid selv tjekke, om dine vinduer ser ud til at trænge til en tur med malerpenslen. Det bedste tidspunkt at male vinduer er fra april til september måned. Dog skal du altid være opmærksom på, hvad vejrudsigten siger. Det er en god idé at have 3-5 tørre og regnvejrsfrie dage at male i. Du får desuden det bedste resultat, hvis du maler ved en moderat luftfugtighed, ved temperaturer mellem 10-20 grader og med fugtindhold i træet på 12-14 %.

Er du derimod ikke meget for at skulle i gang med malerpenslen? Så kan du selvfølgelig vælge trævinduer med en udvendig beklædning af aluminium. De er stort set vedligeholdelsesfrie, og du slipper for både slibning og maling af dine vinduer.

Trin for trin guide til at male vinduer

Rationel har udarbejdet en guide til, hvordan du skal male vinduer på den mest effektive måde:

  1. Vask træet af i grundrens.
  2. Slib med sandpapir. Hvis den gamle maling stadig dækker, er det fint bare at mattere den let. Hvis der er løs maling, skal det skrabes af og slibes med lidt grovere sandpapir.
  3. Støv træværket af.
  4. Plet det bare træ med en grunder, så malingen binder bedre. Lad det tørre et døgns tid.
  5. Pletmal dernæst det bare træ med vinduesmalingen og mal derefter hele vinduet to gange. Lad det tørre et døgns tid mellem hvert lag.

Læs mere om vedligeholdelse af vinduer og døre på rationel.dk

Køb maling hos Fog

Hos Fog finder du et stort udvalg af maling og malerudstyr. Vi gør os også altid umage for at tilbyde dig en upåklagelig service. Så hvis du ønsker at vide mere om maling af vinduer, så kan du altid kontakte vores team. Vil du gerne være en af de første til at modtage nyheder, tips og tilbud? Så kan du med fordel tilmelde dig vores nyhedsbrev eller holde dig orienteret ved at læse vores aviser og magasiner.

Del indlæg