28. maj 2018 Have & fritid Est. læsetid 8 min.
Del indlæg

Det skal du vide om klipning af hæk

Det kan sommetider virke som en større videnskab at få hækken i haven til at fremstå grøn, frodig og snorlige. Hvornår skal den klippes for at få det bedste resultat? Hvor høj og bred bør den være? Og hvordan får du den til at stå helt skarpt? Det er nogle af de mange spørgsmål, som enhver haveejer spørger sig selv år efter år.

For at komme vellykket i mål med dette års hækkeklipning kan du med fordel læse med her, hvor vi kommer med vores absolut bedste tips til hækkeklipningen.

Hvornår skal du klippe din hæk?

Elsker du at tøffe rundt i haven, så behøver du endelig ikke holde dig tilbage, hvad angår hækkeklipningen – i sommermånederne kan du nemlig roligt klippe din hæk lige så ofte, du vil. Men har du hverken tid eller lyst til at bruge flere kræfter end nødvendigt på havearbejde, så kan du godt nøjes med en enkelt klipning eller to klipninger om året – i så fald er det blot nødvendigt, at du planlægger dig lidt ud af det.

To klipninger om året

Det forholder sig således, at hækplanter vokser hurtigt henover foråret (især maj-juni), holder en mindre pause midt på sommeren, for derefter at skyde igen omkring august måned.

Derfor kan du med fordel vælge at klippe din hæk i første omgang omkring starten af juli, når forårsvæksten er aftaget. Mens den anden klipning med fordel kan placeres omkring august, når sommervæksten er aftaget.

Ved at gøre det på den måde opnår du en flot, tæt hæk, som holder en passende længde hele året – også når vi bevæger os ind i vintermånederne.

En klipning om året

Ønsker du kun at klippe din hæk én gang om året, anbefaler vi, at du klipper din hæk i starten af juli. Du bør ikke vente til senere end august, da de nye skud i så fald ikke når at hærdes ordentligt, inden frosten indtræffer, og du risikerer dermed, at din hæk får frostskader.

Hvor høj og bred bør din hæk være?

Det er selvfølgelig en smagssag, hvor høj og bred du ønsker, din hæk skal være, men der er visse forholdsregler, du med fordel kan følge for at sikre din hæk de bedste vækstvilkår.

Højde

Når det kommer til højden på din hæk, kan du med fordel vælge at lade den være omkring 1,6-1,7 meter høj, hvis du bor i et normalt villakvarter. Derved forbliver den nem at klippe, da du undgår brugen af en stige.

Bredde

Du kan med fordel klippe din hæk i en A-form, så den er smallest i toppen og bredest i bunden. På den måde kan de nederste grene få både luft og lys, så vækstforholdene bliver optimale, og hækken forbliver tæt i bunden. En passende bredde er omkring 70 cm i bunden og 50 cm i toppen.

Hvordan får du din hæk helt lige?

For at gøre det nemmere for dig selv, når du skal klippe din hæk, kan du med fordel snyde lidt og tage hjælpemidler i brug. For dig, som har svært ved at få din hæk helt lige, kan noget så simpelt som en vandret snor gøre underværker. Spænd den ud et stykke over den ønskede højde på hækken, så undgår du at komme til at klippe den over undervejs.

Vælg den rigtige hækkeklipper

For at sikre det optimale resultat er det selvfølgelig vigtigt at have udstyret i orden. Hos Fog finder du et stort udvalg af hækkeklippere, som kan spare dig for en masse tid og besvær næste gang, du skal klippe hæk. Skulle du være i tvivl om, hvilken hækkeklipper du skal vælge, så står vores dygtige medarbejdere altid klar til at hjælpe dig med god rådgivning.

Modtag løbende nyheder, tilbud og tips

Tilmeld dig vores nyhedsbrev eller hold dig orienteret ved at læse vores aviser og magasiner. Her får du altid de bedste nyheder, tilbud og tips, så du er klædt ordentligt på til at realisere dit haveprojekt.

Del indlæg