12. marts 2018 Gør-det-selv Est. læsetid 7 min.
Del indlæg

Værd at vide, inden man bygger en carport

Når man skal bygge sin egen carport, er der flere ting, man skal være opmærksom på. Det er nemlig ikke bare at smække noget op og tænke, at det nok går.

Undersøg love og regler

I forbindelse med at bygge til sin ejendom er der mange love og regler, der skal overholdes. Derfor skal du være sikker på, at det byggeri, du har planlagt, lever op til alle betingelser, der er, før du finder værktøjet frem.

Hvis du ikke er helt sikker på, hvilke betingelser det drejer sig om, kan du også roligt læse med her. Vi har fundet en række punkter, du skal være opmærksom på:

Læs bygningsreglementet

For det første er det utrolig vigtigt, at du undersøger hvilke regler, der er om at bygge garager, carporte, udhuse og andre mindre bygninger. Det kan du læse om i Bygningsreglementet. Her står der altså nogle helt klare og enkle regler for, hvad du må, og hvad du ikke må, når det kommer til at opføre små huse. Det er blandt andet regler for højde, afstand og materialer, og nogle af dem kan du læse her:

  • En hovedregel i Bygningsreglementet er, at alle bygninger som hovedregel skal placeres 2,5 meter fra dit skel til naboen og til en offentlig vej.
  • Selve tagbeklædningen skal være klasse T, som er tagsten af tegl eller beton.
  • Desuden skal taget være af E-d2, som er transparente tagelementer, eksempelvis pvc, pv-plader og glas.

Du kan læse de andre regler i bygningsreglementet her.

Placer din carport rigtigt

  • Hvis din carport er under 35 m2, og hvis du har placeret den mindst 2,5 meter fra skel, gælder de samme regler for din carport som for enfamiliehuse, nemlig at højden på bygningen skal være maks. 1,4 x afstanden til skellet og en sti. Hvis din carport eksempelvis ligger 2,5 meter fra skellet, da må den maks. være 3,5 meter i højden.
  • Vil du gerne bygge din carport tættere på skellet end 2,5 meter, må du også gerne det. Her gælder dog den skærpede regel, at du skal sørge for, at regnvand bliver opfanget på din egen grund. Det må altså ikke ledes over på nabogrunden.
  • Står du og skal bygge en carport til dit sommerhus, er reglen, at du ikke må placere den tættere end 2,5 meter på skellet.

Brandsikr din carport

Når du først har fået bygget din carport, er der endnu en ting, du skal være opmærksom på, nemlig brandsikring:

  • Hvis du har bygget den i en afstand på 2,5 meter fra andre bygninger, har det ingen betydning.
  • Ligger den tættere på, er det vigtigt, at den væg, der ligger nærmest en anden bygning, er særligt brandsikret. Har du eksempelvis sammenbygget den med dit hus, skal du adskille din carport fra huset med en konstruktion. Denne konstruktion skal som minimum være udført som en bygningsdel, der er brandklassificeret som klasse EI30. Dette har den betydning, at en evt. brand ikke vil sprede sig.

Vil du have flere gode råd til at bygge din egen carport, kan du læse Fogs eksperters tips her.

Del indlæg