14. december 2017 Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Vinterhygge – har du brænde til brændeovnen klar?

Vinteren er på vej og det betyder, at flere begynder at søge tilflugt indendørs for at slippe for vintervejrets bidende kulde. Når nu vejret indbyder til hjemlig hygge indendørs, hvorfor så ikke tænde op i brændeovnen?

Ikke nok med, at brændeovnen bidrager til den gode stemning, den fungerer også som en fantastisk varmekilde.

Hos Fog vil vi gerne ruste dig til at gå den kolde tid i møde. Derfor får du her en stor guide omhandlende brænde til brændeovne

Hvad brænder bedst i brændeovn?

Der findes en lang række forskellige træsorter, du kan bruge som brænde til din brændeovn. Men typisk anvendes træsorter som:

  • Bøg
  • Eg
  • Ask
  • Birk
  • Forskellige typer løvtræ

Inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, bør du overveje følgende: er brændeovnen din primære varmekilde, eller skal den blot kunne sprede en hyggelig stemning?

En god huskeregel er, at jo tungere træsort du vælger, desto højere er træets brændværdi – såfremt fugtighedsprocenten i træet er den samme.

Derfor er de lette træsorter velegnet til at sprede hygge, da de er lette at tænde op med og kræver meget lidt forarbejde. Dog brænder de også hurtigere, og du skal derfor fylde brænde på oftere. Omvendt kan de tunge træsorter være sværere at tænde op, men de både brænder og afgiver varme i længere tid.

Hvorfor skal du ikke fyre med vådt træ?

Det er meget vigtigt, at det brænde, du bruger til din brændeovn, er ordentligt tørt. Det vil sige, at det skal have en fugtighedsgrad på mindre end 18 %. Udover at det er ulovligt at fyre med vådt træ, så er det ufornuftigt af følgende grunde:

  • Der går meget energi til spilde, da træet brænder ved en lavere temperatur.
  • Der er en øget risiko for, at røgen indeholder sundhedsskadelige partikler.
  • Det sviner mere.
  • Der kan dannes løbesod, som bl.a. kan føre til skorstensbrand.

Hvor længe skal brænde tørre?

Som udgangspunkt består træ af 50 % vand. For at give dit brænde den bedste forudsætning for at tørre, bør du opbevare det i et tørt, delvist lukket brændeskur med udluftning.

Der kan gå alt mellem et halvt år til halvandet år, fra at du kløver dit brænde, til at du kan fyre med det. Det afhænger af, hvor massiv træsorten er. Mens et nåletræ kun behøver at ligge et halvt år i den lune årstid, skal træsorter som eg, bøg og ask ligge i væsentligt længere tid, før det kan bruges som brænde i din brændeovn.

Stort udvalg

Hos Fog finder du et stort udvalg af brændeovne og tilbehør. Så hvis du gerne vil undgå besværet med at kløve, opbevare og tørre dit eget træ, kan du hurtigt og nemt købe brænde til din brændeovn her.

Træbriketter er et godt alternativ. De består af 100 % træ og er klar til brug. Træbriketter har en rigtig høj brændværdi og kan anvendes som brændsel i alle typer pejse og brændeovne.

Modtag løbende nyheder, tilbud og tips

Tilmeld dig vores nyhedsbrev eller hold dig orienteret ved at læse vores aviser og magasiner. Her får du altid de bedste nyheder, tilbud og tips

Del indlæg