7. november 2017 Boligindretning Est. læsetid 10 min.
Del indlæg

Tips og inspiration: Borddækning til konfirmation og andre festlige lejligheder

En god fest bliver endnu bedre af et smukt dækket bord. Med den rigtige borddækning kan du gøre en anledning endnu mere speciel. Uanset om det er konfirmation, fødselsdag, barnedåb, bryllup eller studentergilde. Et smukt, originalt og kreativt dækket bord kan ikke give en god fest og en god stemning alene – men det er en god start.

I dette blogindlæg får du tips og inspiration til borddækningen fra start til slut – fra valg af farver og god borddækningsskik til inspiration til pynt.

Vælg et tema og et farvetema

Er der et tema, der egner sig godt til lejligheden? Hvis det er en barnedåb, kan du for eksempel lege med babysutter, storkefigurer m.m. som dekoration. Hvis det er en konfirmation, kan du forsøge at indarbejde konfirmandens interesser i temaet.

Derudover er det også en god idé at sammensætte et farvetema med farver, der matcher godt sammen. Hvis der er mønstre på dugen, er det en god idé at holde designet i resten af borddækningen simpelt. Hvis dugen er simpel og ensfarvet, kan du sagtens lege med mønstrede, musselmalede tallerkener fra for eksempel Royal Copenhagen.

Husk at vaske og stryge dugen, før du lægger den. Hvis I skal sidde uden for, eller hvis dugen sidder løs, kan du sætte dugen fast med dugklemmer.

Borddækningens ABC: Sådan dækker man op pr. kuvert

Mange synes, det kan være forvirrende at lægge bestikket i forhold til tallerkenen. Og det bliver sværere og sværere med borddækningen, jo flere retter der skal serveres. Hvor skal dessertskeen ligge? Er der en rigtig eller forkert måde? Her er et par retningslinjer om god og traditionel bordskik.

A) Tallerken

Tallerkenerne er kuvertens centrum. Du lægger først en spisetallerken, derefter en mellemlægsserviet og til sidst en frokosttallerken og eventuelt en skål.

Hvis der serveres brød, placerer du en lille brødtallerken øverst til venstre for den store tallerken.

B) Bestik

God bordskik for bestik er at starte udefra og arbejde indad. Gaflerne skal ligge til venstre for tallerkenen og knivene på højre side af tallerkenen, hvor skæresiden peger ind mod tallerkenen.

Hvis der er suppe, kan suppeskeen placeres helt ude til højre, og hvis der er dessert, kan dessertbestikket lægges øverst for tallerkenen. Hvis det er en dessertske, lægges skaftet typisk, så det peger til højre.

Hvis der er en dessertgaffel, lægger du den under tættest på tallerkenen med takkerne til højre.

C) Glas

Så kommer vi til vinglassene. Vinglassene skal bruges fra højre mod venstre. Det vil sige, at vandglasset skal stå helt ude til højre.

Herefter kommer hvidvinsglasset, rødvinsglasset, som er det største, og til sidst dessertvinglasset, som er det mindste.

Klassisk borddækning: Inspiration til forårets konfirmation

Herefter kommer bordkort, pynt såsom blomster og lys og til sidst servietter foldet på et utal af smukke måder.  Til konfirmationer dækker vi typisk klassisk op ligesom på en ”fin restaurant”. Vi taler hvide duge, stilrent bestik, glas og tallerkener. Enkelt og klassisk, måske tilsat en farve, som konfirmanden godt kan lide, som pepper bordet op.

Borddækning med naturmaterialer

Det er blevet mere og mere populært at pynte med naturlige materialer, fordi det gør bordet indbydende og friskt, samtidig med at det giver udtrykket en naturlig ro. Bordpynten skaber stemning, og her er naturlige materialer ingen undtagelse.

Det er helt klassisk og traditionelt at pynte med blomster i store vaser ned langs midterpartiet på bordet. Men du kan også pynte hver plads med blomster, kviste eller grene. Når det er jul, er det for eksempel en god idé at bruge kogler og grene fra nåletræer, mens det om sommeren giver mere mening at pynte med blomster, rosengrene eller hvad du ellers finder i haven eller i skoven, som ser pænt ud.

Køb alt til borddækningen online på Fog

I Fog Bolig & Designhus finder du alt, du står og mangler til en imponerende bordækning. Vi har alt køkkenudstyr du skal bruge til borddækning – alt lige fra bestik til metervarer som duge. Vi forhandler alle de kendte og førende mærker, for eksempel:

  • Royal Copenhagen
  • Georg Jensen
  • Eva Solo
  • Stelton
  • Og mange, mange flere …

 

Hos Fog stræber vi efter altid at yde den bedste service og tilbyde produkter til den bedste pris på markedet. Vi hjælper dig godt på vej og står klar med rådgivning og inspiration, når du skal dækkes op til fest. Du er velkommen til at kigge videre herinde eller tage fat i vores flinke og kompetente personale på 45 26 63 00.

Del indlæg