Akustik loft
7. april 2022 Boligindretning Gør-det-selv Est. læsetid 10 min.
Del indlæg

Sådan skaber du bedre akustik i din bolig

Vi mennesker trives bedst uden lyden af efterklang samt ved en konstant temperatur på 22 grader. Hvis disse betingelser ikke er til stede, falder vores følelse af komfort. Det er der heldigvis råd for. Se her, hvordan du skaber god lyd og en konstant temperatur i dit hjem.

God akustik er ikke nødvendigvis det første, man tænker på, når man vælger en ny bolig. I dag ønsker mange et stort, fælles samtalerum, hvor køkken, spisestue og stue smelter sammen. Men de store rum betyder også, at lyden i rummene skal indtænkes, for lyden i et stort rum kan let blive rungende og dermed forstyrrende for følelsen af komfort.
Dårlig lyd i boligen kan give en grundlæggende følelse af ubehag, og vi oplever typisk rungende lyde som ubehagelige. Heldigvis er der flere løsninger, der kan give dig en behagelig akustik i dit hjem.

Overfladerne i din bolig skaber lydkvaliteten

Designpanel-Micro-monteret-på-skråvægge-privat-bolig-Lilleskagenhuset
Det er gerne overfladetypen på dine vægge og lofter, der kan give en rungende, ubehagelig lyd. Du kan ændre lyden med din indretning og fx indrette med flere møbler og ting, vælge møbler med bløde overflader samt gardiner, puder og tæpper. Men du kan også skabe en mere grundlæggende ændring af lyden med akustikvægge, akustikpaneler eller akustiklofter, så du ikke er afhængig af en speciel lydvenlig indretning.
Særligt i børnefamilier med mindre børn, i huse med store, moderne køkkenalrum og i hjem, hvor der ofte er venner og familie på besøg, giver akustiklofter, akustikvægge og akustikpaneler rigtig god mening. På den måde vil lyden i boligen opleves dæmpet, og alle i familien kan hygge sig sammen.
For at opnå en god, lyddæmpende effekt med akustikpaneler, -vægge eller -lofter, skal du dække så meget af loft og/eller vægge, at det svarer til ca. 30 procent af gulvarealet i det enkelte rum. Har du et rum med meget højt til loftet, kræver det muligvis mere lyddæmpende materiale. Det kan være effektivt at bruge både akustikplader på en eller flere vægge samt akustiklofter, så både væg og loft kan fange de rungende lyde.

Akustikpaneler i træ til dine vægge
Akustikpaneler dæmper lyden af rungende efterklang, og de kan sættes op i både ældre boliger, og integreres hvis du bygger nyt. Særligt, hvis du har store vægflader i din bolig, kan akustikpaneler have en stor effekt på lyden og dermed komforten i dit hjem.

Husk! Tjek, om akustikpanelet er lydtestet
Når du vælger et akustikpanel, er det en god idé at tjekke, om det er lydtestet. Det er nemlig ikke alle akustikpaneler, der er, og det gør en stor forskel for, hvorvidt akustikpanelet dæmper lyd eller ej.
Hos Fog fører vi blandt andet de lydtestede og smukke Moelven trælameller, som kan bruges både til vægge og loft. Når du vælger trælameller, får du ikke blot en behagelig akustik, du får også et visuelt flot udtryk, da lamellerne er udsmykning i sig selv.

Akustikloft af gips eller træbeton

Akustik loft

Det er en god idé at kombinere akustikloft med en eller flere akustikvægge, men du kan også nøjes med enten akustikloft eller akustikvæg. Har du et ældre hus med fine stuklofter, er akustikloftet ikke den ideelle løsning, her bør du i stedet vælge akustikvægge. Men har du et nyere hus, eller skal du bygge nyt, så er akustikloftet oplagt at integrere.
Der findes forskellige typer akustiklofter med forskelligt udseende og lavet af forskellige materialer. Hos Fog kan du blandt andet få akustiklofter af gips fra DANOloft® og akustiklofter af træbeton fra Forzes.

Akustikloft af gips

DANOloft-monteret-i-køkkenalrum-privat-bolig-i-Viborg
Pladerne ligner til forveksling et helt almindeligt loft af gips, forskellen er, at disse gipsplader er perforeret med huller. Det er disse gennemgående huller, som giver den gode, lyddæmpende funktion. Hos Fog kan du få akustikloft fra DANOloft®, hvilket er 100 % gips med huller.

Akustikloft at træbeton
En anden effektiv type akustikloft er akustikloft af træbeton. Træbeton, det vil sige et materiale lavet af træ og cement, er kendt for at være rigtig godt til lydisolering. Akustikloft af træbeton bliver ofte brugt, hvor der er rigtig meget lyd og ikke mindst høje krav til lydisoleringen som fx i institutioner. Men akustikloft af træbeton bliver også brugt i private boliger, hvor man ønsker den ekstra komfort, som god lyd giver. Overfladen i træbeton ligner blandede fibre, og hos Forzes kan du vælge mellem flere forskellige strukturer lige fra microfine og ekstra fine til fine.

Efterisolering forbedrer både lyd og temperatur

Akustik og efterisolering

Udover en behagelig akustik uden efterklang, så trives vi mennesker typisk bedst ved en temperatur på ca. 22 grader i opholdsrum, og lidt koldere, når vi sover. Men følelsen af en behagelig og konstant temperatur kan ødelægges af træk eller kolde ydervægge i boligen.
Udvendig eller indvendig efterisolering giver en markant forbedring og stabilitet af din boligs temperatur. Den nemmeste løsning er at lave en indvendig efterisolering. Det kan du fx lave med Jackofoam varmevægge.
Du kan også isolere dit hus udvendigt. Det er en mere omfattende løsning, men også den mest effektive måde at efterisolere dit hus’ ydervægge på. Faktisk er det hele 30 % mere effektivt end indvendig efterisolering, samtidig med at du ikke bruger af din indvendige rumplads.

Del indlæg