Hæk
22. marts 2022 Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Guide til at klippe hæk

Det skal du vide om at klippe hæk

Det kan sommetider virke som en større videnskab at få hækken i haven til at fremstå grøn, frodig og snorlige. Hvornår skal den klippes for at få det bedste resultat? Hvor høj og bred bør den være? Og hvordan får du den til at stå helt skarpt? Alt det giver vi svar på her.

Hvornår skal du klippe hæk?

Hvis du går højt op i din hæk og elsker at trimme den til, så kan du sagtens klippe den løbende i alle sommermånederne. Hvis du ikke har tid eller lyst til at være over din hæk hele tiden, så kan du nøjes med 1-2 klipninger om året. Her vil det være mest optimalt at klippe din hæk første gang omkring starten af juli og lave anden klipning omkring august. Så får hækken sin forårs- og sommervækst, og du vil få en flot, tæt hæk hele året rundt. Hvis du kun vil klippe en gang, anbefaler vi, at klipningen ligger i start juli.

Hvor høj og bred skal din hæk være?

Højden og bredden af din hæk er selvfølgelig en smagssag, men der er visse forholdsregler, du kan følge for at sikre de bedste vækstvilkår.

  • Højde: Hvis du bor i et villakvarter, kan du med fordel lade din hæk være ca. 1,6 m høj. Så forbliver den nem at kippe, og du undgår brug af stige.
  • Bredde: En passende bredde er typisk ca. 70 cm i bunden og 50 cm i toppen. Ved at klippe din i denne A-form, får de nederste grene både luft og lys, så vækstforholdene er optimale, og hækken forbliver tæt i bunden.

Hvordan får du din hæk lige?

Hvis du ikke kan klippe helt lige på øjemål, så er der et smart trick, du kan tage i brug. Spænd en snor vandret langs hækken et lille stykke over den ønskede højde på hækken. Så undgår du at komme til at klippe snoren over undervejs og kan få den til at blive helt lige.

Hvordan klipper du din hæk korrekt?

Sørg først og fremmest for at have styr på sikkerheden. Pas på børn og husdyr og brug sikkerhedsudstyr. Klip så hækken op og ned i store rolige buer, mens du langsomt bevæger dig fremad. Klip nedefra og op, så så afklippede grene ikke ender i den del af hækken, du skal til at klippe. Klip alle sider først og slut af med toppen.

Ekstra tip

Afklippet kan du klippe i mindre stykke og skubbe tilbage under hækken. Med tiden vil det blive til kompost, som forbedrer jorden og giver hækken ekstra næring.

Del indlæg