8. juni 2021 Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Sådan vander du effektivt – og sparer op til 70% på vandregningen

Hvis du vander smart, giver du ikke alene dine blomster, buske og afgrøder i køkkenhaven endnu bedre betingelser. Du kan også spare op til 70 % på vandregningen.

Læs her og bliv klogere på, hvordan du sparer på vandregningen.

Spar på vandregningen med drypvanding

Når du drypvander, vander du dine planter med små dryp ved jorden, så vandet hurtigt kommer ned til rødderne. Det betyder, at du sparer vand – helt op til 70 % viser undersøgelser – men det betyder også, at du sparer tid, for når du har sat dit drypvandingssystem op, skal du ikke gøre andet end at tænde og slukke for vandet. Medmindre du tilslutter en vandingscomputer, så er tænd/sluk-opgaven også fordampet.

Hvordan drypvander du?

Du bygger dit eget drypvandingssystem af forskellige moduler, så det passer præcis til din have. Modulerne inkluderer typisk en enhed, der tilsluttes vandhanen, sprøjtedyser med forskellige vinkelindstillinger og små slanger, som du selv kan klippe over og prikke huller i, så de passer præcis til din have.

Du kan koble dit drypvandingssystem til en vandhane men også til en regnvandstønde eller en sø, hvis du bor ved siden af sådan en. De to sidste muligheder kræver blot en enkel vandpumpe til at pumpe vandet ud i dit vandingssystem. Når du først har sat systemet op, er det slut med at arbejde for havevandingen – fremover skal du blot tænde for vandet.

Drypvanding af krukker og bede

Drypvanding er ret enkelt. Hvis du er nybegynder, så kan du starte med at investere i et startsæt til det område af haven, som du gerne vil prøve at drypvande først. Det kan være din køkkenhave, dine blomsterkrukker, en plantevæg eller en ny hæk. Der findes startsæt, som passer til de forskellige haveområder, og startsættet indeholder alt, hvad du har brug for. Herefter kan du udbygge dit drypvandingssystem, når du får lyst til at udvide til flere dele af haven.

Ny hæk: Sivevanding eller drypvanding

Skal du plante ny hæk, kan du bruge et lidt andet system, nemlig siveslangen. Men hvis din hæk er mere end 30 meter lang, bør du også her vælge drypvanding, så du er sikret et effektivt tryk i slangen fra start til slut. Hvis du ikke vil have slangen liggende synligt under hækken, kan du få en slange beregnet til at grave ned i jorden sammen med de nye hækplanter. Den underjordiske slange har en rodspærrefunktion, så rødder ikke vokser ind i slangen, ligesom der heller ikke kan trænge jord ind i slangen.

Gør vandingen helt automatisk

Hvis du vil være helt fri for vandingspligten, kan du koble en vandingskontrol til din vandhane, og lade den sørge for vandingen. Du skal blot indstille vandingskontrollen til at vande i et bestemt tidsrum, og så sørger den for resten. Du kan også tage din havevanding til et endnu højere niveau og sætte en vandingscomputer til dit vandudtag. Vandingscomputeren kan du styre fra din smartphone, også når du er langt væk, fx på ferie. På den måde er du fuldstændig uafhængig af naboernes hjælp, når du er væk hjemmefra.

Saml regnvandet og brug det i haven

Du sparer både på din vandregning og aflaster din kloak, når du opsamler regnvand og bruger det til at vande haven. Og det er helt enkelt at komme i gang.

Der er mange fordele ved at samle regnvand i en regnvandsbeholder. Du sparer på din egen vandregning, men også på vores ’fælles vandregning’, fordi du sparer på grundvandet, som ikke er en uendelig kilde. Og sidst men ikke mindst, aflaster du din kloak, hvilket kan afhjælpe oversvømmelser ved fx skybrud.

Og det er heldigvis let at komme i gang med regnvandsopsamling. Regnvandstønden er både let at installere, ligesom du med en simpel regnvandstøndepumpe nemt kan pumpe regnvandet ud i en slange og bruge det til at vande haven over sommeren.

Det skal du bruge
For at komme i gang skal du blot bruge en regnvandstønde, som du skal stille i nærheden af et nedløbsrør fra dit tag, et vandudkast til at koble på nedløbsrøret og en slange, der leder vandet over i tønden i stedet for ned i kloakken. Du kan sagtens tappe regnvandet fra tønden blot med disse ting, men der vil ikke være tryk på vandet, ligesom når du tænder for vandhanen. Derfor er det smart med en regnvandstøndepumpe, som du putter ned i tønden, hvorefter du kobler en vandslange på pumpens tud.

Tjek, om dit tag er egnet til regnvandsopsamling
Ikke alle tage, tagrender og nedløbsrør er egnede til opsamling af regnvand til vanding i haven. Er dit tag, dine tagrender og/eller dit nedløb af zink eller kobber, bør du ikke tappe regnvand fra det, da koncentrationen af zink eller kobber i vandet kan være for højt. Du bør heller ikke tappe regnvand fra et asbestholdigt eternittag eller et tag af tagpap. Alle andre tagtyper er fine.

Hvad må du vande med regnvand?
Der kan være bakterier i dit opsamlede regnvand, som du ikke vil have ned i maven, derfor skal du undgå, at vandet kommer direkte på grøntsager, som du skal spise. Du kan roligt vande de øvrige blomster og planter i haven med regnvand, inklusive de grøntsager fra køkkengaven, som du koger, inden du spiser dem. Du kan også vande tomatplanter, agurkeplanter og lignende, så længe vandet ikke kommer på den del, du skal spise.

På grund af risikoen for bakterier i det opsamlede regnvand, må du ikke drikke opsamlet regnvand eller bruge det til badning fx i børnenes badebassin.

Vi står klar med vejledning

Er du i tvivl om, hvordan du skal vande effektivt, er du meget velkommen til at kontakte vores kompetente rådgivere på tlf. 45 87 10 01 eller info@johannesfog.dk. Du er også meget velkommen til at kigge forbi en af vores forretninger.

Er du på udkig efter andre gode tips og tricks eller måske et godt tilbud? Så kan du følge vores nyhedsbrev og tjekke vores nyeste tilbudsavis ud.

God fornøjelse med at drypvande!

Del indlæg