8. juni 2021 Gør-det-selv Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Sådan giver du din husfacade en flot makeover

Er facaden på dit hus slidt, eller ønsker du, at den får et nyt udseende? Kunne du godt tænke dig en facade, der kræver minimalt vedligehold? Eller måske er det på tide, at dit hus får en gang efterisolering? Så er en facade-makeover et godt sommerprojekt for dig.

I dette blogindlæg får du inspiration til tre gode løsninger, som du frit kan vælge imellem.

Tre fordele ved ny husfacade

En facade-makeover har flere fordele. Den mest åbenlyse er, at du kan friske dit hus’ udtryk op eller endda give det et helt nyt udtryk. Du kan også lave en ny, vedligeholdelsesfri facade og dermed spare dig selv for mange arbejdstimer fremover. Og så kan du ovenikøbet efterisolere, når du nu er i gang.

Der er flere metoder til at lave en facade-makeover, og hvilken metode, der passer bedst til dig, kommer både an på, hvilken type hus du har, hvilken stil du går efter, samt hvor hurtigt du gerne vil være i mål.

Udvendig efterisolering

Vælger du en ny facadebeklædning som Superwood eller HardiePlank® til dit hus, kan du i en og samme øvelse give dit hus en flot, ny facade og en udvendig efterisolering. En udvendig efterisolering er den mest effektive måde at efterisolere dit hus’ ydervægge på. Faktisk er metoden hele 30 % mere effektiv end indvendig efterisolering. Og samtidig bruger du ikke af din indvendige rumplads.

1. Superwood – træfacade
Til dig, der vil have en langtidsholdbar facade i rent træ.

Superwood er facadebeklædning lavet af nordisk gran fra savværker i Sverige, Norge og Finland. Superwood vil bidrage til at sikre naturen og de sociale forhold i de skove, som træet kommer fra. Hos Superwood er holdningen, at øget anvendelse af træ i byggeriet er en del af løsningen på den globale opvarmning.

2. HardiePlank® – minimal vedligeholdelse
Til dig, der ikke ønsker at bruge tid på vedligeholdelse.

HardiePlank® er lavet af det avancerede materiale fibercement, og beklædningen fås både med glat overflade og med træmønster. Det særlige materiale gør HardiePlank® modstandsdygtig overfor brand, fugt, frost råd/svamp og skadedyr, og du behøver ikke at male facaden, medmindre du vil friske farven op – hvilket først er nødvendigt efter 15-20 år.

3. Facademaling – den hurtige makeover
Til dig, der vil give din husfacade en hurtig opfriskning – eller til dig, der bor i træhus.

En nymalet facade er den nemmeste måde at give din bolig et nyt, friskt look på. Og laver du et farveskift, kan du skabe et helt nyt udtryk. Det behøver ikke at være et stort arbejde at vedligeholde en malet facade. Når hele huset er malet i den farve, du ønsker, er et godt tip at male én facade om året, hvis du fx har et hus med fire facader. På den måde bliver facaden malet hvert fjerde år, og arbejdet er overskueligt. Det er en god ide at vælge traditionelle facadefarver, hvis du overvejer et salg, da facadefarven kan have stor indflydelse på, hvor let huset sælges.

Hvilken facade skal du vælge?

Din hustype bestemmer, hvilken ny facadetype, du skal kigge efter. Et hus i gasbeton egner sig fx til både ny beklædning og facademaling, hvor murermestervillaens arkitektur typisk ikke egner sig til ændringer på facaden.

Gasbeton
Hvis din nuværende husfacade er af gasbeton, kan du typisk lave alle tre typer makeovers på facaden. En ny facadebeklædning med Superwood eller HardiePlank® vil skabe den største forandring og give et helt nyt udtryk til huset. Vælger du at male din husfacade, skal du sandsynligvis lave nogle reparationer først. Måske er der små revner, der skal spartles, eller mindre huller, der skal pudses op.

Let facade
Hvis din nuværende facade er en let facade, fx et skelet af træ eller stål, beklædt med gips eller krydsfinér, kan du også give dit hus en makeover med alle tre løsninger. Vælger du en ny træbeklædning med Superwood eller HardiePlank®, kan du udnytte muligheden til at lave en udvendig isolering.

Murermestervilla
Det er ikke alle huse, der egner sig til et nyt udtryk. Murermestervillaen betragtes som et hus, der i udgangspunktet er helstøbt i sit udtryk, og derfor anbefaler man typisk heller ikke, at du ændrer dets facade. Murermestervillaen er desuden født med et hulrum mellem yder- og indervæggen, så her vil en efterisolering i hulrummet være den rigtig løsning frem for en udvendig efterisolering med ny beklædning.

Facaden på din murermestervilla kan dog være i så dårlig stand, at det ikke er muligt at reparere fugerne og skifte ødelagte mursten. I så fald kan løsningen være at pudse murene op, hvorefter du kan vælge en flot facademaling.

Typehus
Det mest almindelige enfamilieshus i Danmark er et typehus bygget i perioden 1960 til 1980. Facaden på sådan et hus er typisk karakteriseret ved mure i røde eller gule mursten samt lette facadepartier. Husene er ofte dårligt isoleret, og derfor anbefaler man ofte en udskiftning af facaden. En ny facadebeklædning inklusive en udvendig efterisolering vil derfor være en god løsning til typehuset.

Det bedste tidspunkt til en facade-makeover

Det optimale tidspunkt til at gå i gang med din facade-makeover kommer an på den løsning, du vælger. En ny facadebeklædning kan du i princippet sætte på dit hus året rundt, men da det er vigtigt at holde konstruktionen tør, er sommerhalvåret det bedste tidspunkt.

Vil du give dit hus en opfriskning med ny facademaling, skal du gøre det efter en uges tid med tørvejr, i en periode hvor nattetemperaturen ikke kommer under 5 grader. Vil du male dit hus selv, er det desuden rarest at gøre arbejdet i sommerhalvåret.

Vi står klar med vejledning

Hos Fog har vi alt det, du skal bruge til at give din din husfacade en flot makeover.

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe dine gør det selv-projekter an, er du meget velkommen til at kigge forbi en af vores forretninger. Alternativt kan du kontakte vores kompetente rådgivere på tlf. 45 87 10 01 eller info@johannesfog.dk.

Er du på udkig efter andre gør det selv-tips eller måske et godt tilbud? Så hold dig opdateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev og tjekke vores nyeste aviser og magasiner ud.

Rigtig god fornøjelse med at give din husfacade en flot makeover!

Del indlæg