19. september 2018 Gør-det-selv Have & fritid Est. læsetid 5 min.
Del indlæg

Forlæng livet i dit træværk med korrekt ventilation

Står du og skal renovere din bolig, garage eller andet, eller skal du i gang med at bygge nyt? Så kan du blandt andet vælge at beklæde din bolig med træ. Vælger du træbrædder, skal du være opmærksom på, at træ er et organisk og nedbrydeligt materiale, som kan angribes af råd og svamp. Derfor skal det også behandles og monteres korrekt.

Dine brædder skal have den helt rigtige afstand og luftcirkulation. Ventilationen er nemlig altafgørende for træets levetid. Bag brædderne skal der derfor altid etableres et hulrum. Hulrummet er til, for at der kan skabes ventilation bag brædderne, så træet holder længere.

Fejl 1: Montering som inddækning omkring dør

På dette billede er Cedral Lap monteret som inddækning omkring døren. Dette er ikke en godkendt anvendelsem og der er ingen ventilationsåbning over døren. Til denne løsning anbefales der i stedet at avende aluinddækninger.

Fejl 2: Vandret underlag

På dette billeder er der anvendt et vandret underlag samt vindspærre af banevare. Dette resulterer i, at der ikke bliver skabt den nødvendige ventilation. Det vandrette underlag spærrer for ventilationen, der kommer nedefra og op (lodret), og vindspærren buler derfor ud og stopper ventilationen.

Fejl 3: Monteret direkte på gavl

På billedet er Cedral Lap monteret direkte på eksisterende gavlbeklædning. Dette er ikke korrekt, da det ikke skaber den nødvendige ventilation. Fibercement skal monteres på lodrette lister (22-25mm), så luftcirkulation sikres nedefra og op.

Fejl 4: Rækværk uden ventilation

På billedet er der lavet et rækværk, som hverken sikrer den nødvendige ventilation i bunden eller i toppen. Der skal være åben foroven og forneden i alle konstruktioner, så luftventilationen kan få fri gennemstrøm. Desuden skal det være min. 15 cm fra terræn.

Step by step: Sådan monterer du Cedral vægbeklædning vandret

  1. Først og fremmest skal du have styr på værktøjet. Du kan både anvende håndsave og elektriske save til at skære plankerne. Dog vil el-værktøjet sikre dig et pænere snit, når du skærer plankerne.
  2. Dernæst opsættes lodrette afstandslister med en minimum tykkelse på 22 mm. De opsættes pr. max 600 mm.
  3. Monter derefter hjørneprofiler, sokkelsikring og startprofil inden montage af Cedral plankerne.
  4. Placer plankerne på startprofilen og skru skruerne i 20 mm fra kanten både lodret og vandret.
  5. Placer EPDM bånd bag samlingerne, så vand og fugt kan føres væk fra konstruktionen.
  6. Monter derefter næste planke med 30 mm overlap.
  7. Afslut med synlige facadeskruer i toppen.

Følg altid montagevejledningen. Læs mere om montage her. Du kan også læse mere om Cedral Click, der er hurtigere at montere og uden synlige skruer.

Køb Cedral vægbeklædning online hos Fog

Hos Johannes Fog finder du et stort udvalg af vægbeklædning i professionel kvalitet.

Del indlæg