28. maj 2018 Have & fritid Est. læsetid 8 min.
Del indlæg

Slibning af el-hækkeklipper: Sådan gør du

Der er nu ikke noget som en flot, nyklippet hæk, der står knivskarp. Men efterhånden som du bruger din hækkeklipper, vil du opdage, at den viser tegn på slitage. Du vil måske opdage, at …

  • Klingen bliver sløv.
  • Den klipper langsommere.
  • Den klipper dårligere, mere ”urent” og ”maser” grenene.

Men det er der råd for. Du kan nemlig godt selv slibe klingen. Så hvad skal du gøre? Det hjælper Fog dig med i dette blogindlæg.

Hos Fog er vi eksperter i alle slags projekter, der har med bolig og have at gøre. Vi har masser af håndværkerknowhow, masser af gode tommelfingerregler og masser af inspiration at dele med dig.

GUIDE: Sådan sliber man hækkeklipper i 5 simple trin

Hvis du følger disse 5 simple trin, kan du se frem til, at din hækkeklipper får fornyet liv.

1. Afmontering af klingen

Hvis du kan, skal du tage klingen af hækkeklipperen. Vær obs på, hvordan du skiller maskinen ad – i hvilken rækkefølge tager du skruer ud? Er skruerne forskellige? Hvordan er tandhjul og gear placeret? Det er en god idé at lægge delene og skruerne på en måde, så du bedre kan huske, hvor de hører til, når du skal samle den igen.

2. Rengøring af klingen i petroleum

Før du gør klingen rent, skal du brede et stort stykke plastfolie ud som underlag. Du kan nemlig godt komme til at snavse lidt. Når du gør klingen rent, skal du pensle den med en god portion petroleum. Når det har siddet i et par minutter, så tørrer du det af med en ren klud.

3. Pudsning af klingen med smergellærred

Herefter skal du bruge noget fint smergellærred. Hvis du bruger korn 400, får du et flot resultat. Smergellærred er lærred eller papir, hvor der på den ene side er limet smergel på – et slibemiddel. Med smergellærred bliver klingen blank og ren – og du kan med fordel tørre efter med petroleum igen for at få de sidste slibekorn væk.

4. Slibning af el-hækkeklipper

Før du sliber klingen, er det vigtigt, at du spænder den godt fast, for eksempel i en skruetvinge. Du skal slibe enten med en sletfil eller en maskine. Når du sliber med sletfilen, er det vigtigt, at du bruger begge hænder, og at du gør det forsigtigt og med fremadrettede bevægelser. Du skal sørge for, at sletfilen har samme vinkel som skæret på kniven, når du sliber.

Har du en lille og hurtig maskinel sliber? Så husk, at slibestenen skal helt ind i hjørnerne. Og husk at passe på, for klingen bliver opvarmet, mens du arbejder.

5. Opbevaring af hækkeklipperen

Du kan undgå rust, hvis du opbevarer hækkeklipperen i det klingehylster, som fulgte med den, da du købte den. Hvis du monterer klingehylsteret på væggen og hælder en blanding af ¼ petroleum og ¾ olie, så undgår du rust, hvis du altid placerer hækkeklipperen i hylsteret efter brug.

Køb alt til haven og vedligeholdelse af dit haveudstyr online på johannesfog.dk

Hos Fog fører vi kun det bedste af det bedste. Du får højeste kvalitet i alle vores produkter, så du får de bedste resultater i haven. Vi har blandt andet hækkeklippere og have- og kombosæt fra førende mærker som Bosch, Gardena og Makita, men naturligvis også den klassiske manuelle hækkesaks fra blandt andet Fiskars. Til vedligeholdelse finder du et stort udvalg i slibepapir og smarte løsninger som Gardena-opsamleren, der sparer dig tid, fordi den samler hækafklip op i en pose, så du slipper for at samle det op fra jorden.

Hold øje med vores aviser og magasiner. Her finder du altid stærke produkter til skarpe priser. Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev. Her får du løbende opdateringer på tilbud, nyheder, inspiration og meget mere.  Du er også altid velkommen til at ringe på 4587 1001 – vi sidder klar til at hjælpe.

Del indlæg