10. april 2018 Have & fritid Est. læsetid 10 min.
Del indlæg

Behandling af havemøbler – få gode tips til rengøring og vedligeholdelse

Sommer forbinder de fleste af os med sene, lyse og lune sommeraftener ude på terrassen. Men én vigtig forudsætning for havehyggen er nogle gode og behagelige havemøbler.

Havemøbler skal kunne tåle vind og vejr – blæst, kulde, sol og regn. Derfor er det vigtigt, at du behandler og vedligeholder dem godt.

Hos Fog banker vores hjerter for havelivet. Vi lever og ånder for haven, og vi går ikke på kompromis med produkter, som giver livskvalitet og udendørs kvalitetstid med familie og venner.

I dette blogindlæg deler vi viden, tips og tricks til behandling og rengøring af dine havemøbler.

Rengøring og behandling af havemøbler i træ, polyrattan eller noget helt tredje?

Der findes mange forskellige slags havemøbler, såsom borde, stole og parasoller. Her gennemgår vi seks forskellige materialer samt rengøring og behandling for hver især:

 • Granit
 • Glas
 • Plastik
 • Polyrattan
 • Nonwood eller aintwood
 • Træ

1. Granit
Havemøbler i granit er et meget slidstærkt og vejrbestandigt materiale. Du skal alligevel påregne en vis portion rengøring fra tid til anden. Du kan få speciel sæbe til sten, fordi rengøringsmidler med syre ikke er godt til sten.

2. Glas

Hvis du har et bord af glas, er du så heldig, at der ikke er nogen egentlig vedligeholdelse. Det eneste, du skal bekymre dig om, er at rengøre det med vand og sæbe, hvis der er behov for det.

3. Plastik

Har du havemøbler i plastik eller i materialer, der er baseret på plastik, har du minimal – eller nærmest ingen – vedligeholdelse. Du skal kun være obs på at gøre møblerne rent i ny og næ med lunken vand og almindelig sæbe.

4. Rengøring af polyrattan-havemøbler

Har du havemøbler i polyrattan, som er et kunstigt flettet materiale af plast, så har du det nemt. Det gode ved polyrattan er, at der i det store og hele ikke er nogen vedligeholdelse. Skulle dine møbler i polyrattan blive beskidte, skal du blot gøre dem rene med vand og sæbe.

5. Nonwood eller aintwood

Nonwood er et materiale af plastik, som imiterer træ – både i tekstur og udseende. Der er ingen nævneværdig vedligeholdelse ved nonwood – kun rengøring med vand og sæbe. Du skal dog passe på, at du ikke laver ridser i overfladen, for eksempel ved at bruge vaskepulver eller skuremiddel.

Vi anbefaler, at du stiller nonwood-havemøbler ind om vinteren, så de står tørt. De kan dog godt stå udenfor, men så er det bedst, hvis de er dækket til.

Hvis du har sorte havemøbler i nonwood, og de bliver bleget over tid, kan du med fordel male dem op med normal akrylmaling.

6. Træ

Havemøbler i træ er nogle af de mest klassiske og flotteste møbler på markedet, men det er også dem, der skal vedligeholdes mest. Med havemøbler i træ skal du være opmærksom på at give dem træolie.

Træolie til havemøbler

Det er vigtigt at give træmøbler træolie to gange, så olien kan trænge ned i dybden og sætte sig. Her kan du bruge dækkende eller transparent træolie. Det, du skal gøre, er:

 • At rense
 • At slibe
 • At vaske
 • At overfladebehandle med grundingsolie
 • At overfladebehandle med træolie.

Jo bedre du afrenser, jo flottere resultat får du – jo mere ensartet og ensfarvet bliver træet til slut. Det kan være svært at vide, hvor meget olie du skal give. En tommelfingerregel er, at hvis olien begynder at perle oven på træet, så har det fået nok.

Når du giver træet olie, forlænger du ikke bare dets levetid – du gør det også mere vand- og smudsafvisende.

Er du i tvivl om, hvilken olie du skal bruge til behandling af havemøbler? Få hjælp hos Fog

Vi fører mange forskellige havemøbler af høj kvalitet og træolier ligeså.

Mangler du inspiration og tips? Så tag et smut forbi vores Bolig & Designhus. Her finder du et stort udvalg, så du kan se, hvad der passer til din have.

Du kan også gå på opdagelse herinde i webshoppen eller tage fat i vores dygtige personale på 4587 1001 eller ude i vores fysiske forretninger.

Vil du holde dig opdateret på nyheder og tilbud på havemøbler? Så sving forbi Fogs aviser og magasiner eller tilmeld dig vores nyhedsbrev. Her får du nemlig adgang til kvalitetsprodukter til de stærkeste priser.

Del indlæg