26. marts 2018 Gør-det-selv Est. læsetid 9 min.
Del indlæg

Guide: Hvad koster en træterrasse?

Drømmer du om en ny træterrasse til hyggestunder i haven en sen og mild sommeraften?

I så fald står vi hos Fog klar med vores faglige knowhow til at hjælpe dig gennem terrasseprojektet. Vi har alt inden for terrassebrædder og stolper og alt til vedligeholdelse såsom træolie og træbeskyttelse.

Læs med og bliv klogere på, hvordan du bygger og vedligeholder terrassen, og hvad den koster.

Hvordan lægger man træterrasse?

Før du bygger terrassen, skal du overveje, hvilke materialer du får brug for, hvordan du skal måle terrassen op, og hvor du skal placere den. Her får du en opskrift på en træterrasse:

  1. Find placering
  2. Lav plantegning
  3. Bestil materialer
  4. Byg træfundament
  5. Montér belægning

1. Find placering

Måske vil du gerne have udgang til terrassen fra stuen eller fra køkkenet, men det er ikke sikkert, at det lige præcis er dér, der er gode forhold for en terrasse. Tænk over vejrforholdene – blæser det meget? Er der skygge? Læg terrassen et sted, hvor der er mange soltimer og læ.

2. Lav plantegning

Få overblik over terrassen, træfundamentet under den, og hvordan den støder op til huset. Hvis du tegner en plan, får du bedre mulighed for at regne ud, hvilke materialer og hvor meget træ du skal købe ind.

3. Bestil materialer

En træterrasse har tre niveauer eller lag:

A) Stolper som bærende søjler
B) Et træfundament som underlag
C) Terrassebrædder som belægning

Hvilket træ til terrassen skal du bruge?

A) Stolper
Stolperne skal bære træfundamentet, som er skelettet eller rammen, som terrassebrædderne hviler på. Du skal overveje, hvor højt over jorden terrassen skal være, og hvor stort et areal terrassen skal dække. Du skal vælge træ med en lang levetid, og her er trykimprægneret træ en god mulighed. Alternativt kan du bruge træsorter, som har en lang levetid i kontakt med jord, for eksempel robinie.

B) Træfundament som underlag
Vær opmærksom på, at du skal købe nok med træ til, at du kan bygge et underlag med 40-60 cm mellem hver af bjælkerne, der går på tværs.

C) Terrassebrædderne til belægning
Terrassebrædderne bliver træterrassens ”ansigt”, og derfor skal du også vælge dem med omhu. Derudover skal du overveje træsortens holdbarhed og krav til vedligeholdelse. Træet skal kunne holde til at være udenfor og blive udsat for vind, kulde, fugt og sol – og pres fra havemøbler. Teak er et flot, men relativt dyrt valg, til din terrasse. 

4. Byg træfundament

Stolperne skal du grave ned i jorden med 2-3 m afstand, og de skal støbes fast i beton.


Mellem hver stolpe skal der være cirka 2-3 meter.

Træfundamentet er rammen for terrassen. Bjælkerne på tværs skal boltes fast til stolperne med ca. 40-60 cm mellemrum. Hvis terrassebrædderne, du bruger til belægning, er 2 cm i tykkelsen, så skal der være maks. 40 cm mellem de tværgående bjælker i underlaget. Det giver den bedst mulige støtte.


Mellem hver tværbjælke skal der være cirka 40-60 cm

5. Montér belægning

Til sidst skal du skrue terrassebrædderne fast til træfundamentet, og det er vigtigt, at alle brædder er adskilt af min. 10 millimeter. Det forhindrer, at der lægger sig vand mellem brædderne, som fugtskader træet. Desuden får mellemrummet træet til at tørre hurtigere efter regn. 

Hvad skal du bruge til træterrassen: Olie eller træbeskyttelse?

Som ved alt andet skal træterrasser gøres rent, slibes og grundes inden overfladebehandling. Gør den rent i vand eller evt. specielt trærengøringsmiddel.

  • Hvis du behandler med maling, skal træet først have en grunder – og derefter maling.
  • Hvis du vælger at behandle med træbeskyttelse, kan du med fordel også bruge grunder.
  • Hvis du vælger at bruge træolie, kan du føre den på, når træet er tørt efter rengøring.

Hvad koster en træterrasse?

Prisen kommer an på, hvilken træsort du bruger, hvor stor terrassen skal være, hvilke søm eller skruer du bruger og meget mere. En grundregel er dog, at de trætyper, der har længst levetid, typisk også er de dyreste.

Trykimprægneret træ er relativt billigt, lærk lidt dyrere, og eg, gran og andre mere eksotiske trætyper er dyrere. Teak ligger i den dyre ende, men passer flot til træterrasser.

Køb terrassebrædder og materialer til træterrassen online

En flot træterrasse giver mange hyggestunder til sommer. Den er det hele værd, og vi vil gerne hjælpe dig med at komme i gang. Tag endelig fat i vores kompetente personale på 45 87 10 01.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev eller hold dig orienteret ved at læse vores aviser og magasiner. Her får du altid de bedste nyheder, tilbud og tips, så du er klædt ordentligt på til at realisere dit terrasseprojekt.

 

Del indlæg