28. februar 2018 Gør-det-selv Est. læsetid 6 min.
Del indlæg

Din guide til at vælge den rigtige cement

Cement er det bærende element i en solid og holdbar beton eller mørtel, og derfor er det vigtigt at vælge den rigtige type cement når der skal bygges nyt eller hvis din ældre ejendom har brug for en kærlig hånd. Cement kan bruges til mange forskellige byggeopgaver, og ikke alle typer cement er velegnede til alle former for projekter. Det kan være svært at finde hoved og hale i de mange anvendelser af cement, derfor vil vi prøve at guide dig igennem dit næste byggeprojekt, så du undgår de fodfejl der ofte bliver begået.

Hvilken type cement passer til mit behov?

Du skal for det første overveje om cementen er til indendørs opgaver såsom betongulve eller udendørs opgaver såsom udendørs belægning. Bestemte cementtyper egner sig til fundamenter og vægge grundet dens sammensætning og formaling, hvorimod du skal vælge en anden type cement, hvis du skal støbe gulve, som er mere robust over for udtørring. Står du derimod foran en mure- og pudseopgave, så vil det være en helt tredje type cement, du skal gå efter.

Fire typer cement til alle dine forskellige behov

Portland har specialudviklet fire forskellige typer cement, som egner sig til hver deres formål. Skal du sikre det bedste og også mest holdbare resultat, skal du være opmærksom på hvilken type cement der passer bedst til dit næste projekt. Cementtyperne adskiller sig blandt andet i forhold til styrke, varmeudvikling, holdbarhed og farve. Fælles for alle typerne er at de alle er højstyrkecementer, som betyder at der skal anvendes cirka 35 % mindre cement, end hvis det var cement med lav styrke, og derfor har de en ekstraordinær holdbarhed, derudover har de et lavt alkaliindhold, så risikoen for revner i betonen mindskes.

1. Basis Aalborg cement

Basis cementen er en alsidig lys gråcement, der er vel egnet til mange formål. Den er let at arbejde med ved blandt andet opmuring og pudsning og den kan anvendes til betonlag, betonvægge og fundamenter.

 

2. Rapid Aalborg cement

Rapid cementen er en grå cement med meget lav risiko for svindrevner, og kan anvendes til beton til alle formål, den er velegnet til gulve og slidlag og den udmærker sig yderligere ved at være god i kolde perioder, og den har også en betydeligt lavere risiko for udtørring af den friske beton.

 

3. Aalborg White cement

White cementen kan anvendes til stort set alle formål men er ofte det foretrukne valg hvis der ønskes en hvid beton f.eks. kan den anvendes i forbindelse med indfarvning. Den kan anvendes til både opmuring og pudsning.

 

4. Mester Aalborg cement

Mester cement er en grå cement, der er specialudviklet som bindemiddel til fremstilling af kalkcementmørtler og muremørtler, og er derfor perfekt til mure- og pudseopgaver samt fugning. Den er mindre følsom overfor udtørring og den kan derfor være i baljen i længere tid end traditionel type cement.

 

Blandingsforhold – Hvad skal jeg vide inden jeg går i gang?

Du skal specielt være opmærksom på blandingsforholdene, når du skal blande cementen til beton, her er det altid vigtigt, at du er meget omhyggelig med dine opmålinger og anvender klare omfangsmål eksempelvis en spand. Betonblandingen består af, cement, sand og sten. Rumfangsforholdet 1: 2 :3 kan beskrives med følgende eksempel:

1 spand cement : 2 spande sand og : 3 spande sten

Derefter tilsætter du vandet, til det har den ønskede konsistens, der tilsættes ca 165 L vand pr m3. Hvis du ønsker et bedre overblik over blandingsforholdende, finder du en tabel over blandingsforholdene for beton her.

Vi hjælper dig videre hvis du er i tvivl

Vi ved det kan være svært at finde ud af hvilken cement der passer til lige nøjagtigt den opgave, du står overfor. Hos Johannes Fog hjælper vi dig videre, hvis du har brug for hjælp og rådgivning i forbindelse med dit byggeprojekt. Spørg professionelle fagfolk hos Johannes Fog her.

Del indlæg